Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας συζητούν οι Ευρωπαίοι

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας συζητούν οι Ευρωπαίοι

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εξετάζουν σήμερα οι χώρες-μέλη της Ε.Ε., αν και κάποιες από αυτές, με επικεφαλής την Αυστρία και την Ουγγαρία, έχουν αρχίσει ήδη να διαφοροποιούνται στο ζήτημα του South Stream, διασπώντας το αντιρωσικό μέτωπο που είχε δημιουργηθεί με στόχο την άσκηση πιέσεων στη Μόσχα λόγω της πολιτικής της στην Ουκρανία. Οι διαφοροποιήσεις αυτές αντανακλούν τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για λεονταρισμούς έναντι της Ρωσίας.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ανακοίνωνε τον ανασχηματισμό της ηγεσίας των υπηρεσιών ασφαλείας SBU, διορίζοντας νέο αρχηγό των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, αλλά αφήνοντας στη θέση του τον πρώτο στην ιεραρχία της SBU, τον Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο, σε μια περίοδο που ο θεσμός αυτός συμμετέχει μαζί με τον στρατό στην «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» εναντίον των φιλορώσων ανταρτών. Η ουκρανική κυβέρνηση διεμήνυσε εξάλλου τους αντάρτες ότι τους περιμένει «μία δυσάρεστη έκπληξη», ενώ εκείνοι από την πλευρά τους υποσχέθηκαν να αντεπιτεθούν μετά την απώλεια του βασικού προπύργιού τους, Σλαβιάνσκ, το Σαββατοκύριακο. Ειδικότερα, ο ηγέτης των φιλορώσων στην ανατολική Ουκρανία απείλησε το Κίεβο ότι οι άνδρες του θα ξαναπάρουν την πρωτοβουλία μόλις ανασυνταχθούν στο Ντονέτσκ. «Δεν προετοιμαζόμαστε για πολιορκία, αλλά για δράση», είπε ο Αλεξάντερ Μποροντάι σε συνέντευξή του με τη ρωσική ιντερνετική σελίδα «Gazeta.ru» στη Μόσχα.

Οι αντάρτες διέφυγαν από το Σλαβιάνσκ, μετά από μήνες μαχών, σε μία νίκη για το Κίεβο, την οποία ο ίδιος ο Ποροσένκο χαρακτήρισε «σημείο καμπής» στη σύγκρουση. Επιπλέον, η ουκρανική κυβέρνηση ξεκίνησε χθες μια νομική διαδικασία για να απαγορεύσει το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας, το οποίο κατηγορεί ότι υποστηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία. Το Κομμουνιστικό Κόμμα, που έχει υιοθετήσει ανοικτά θέσεις υπέρ των αυτονομιστών, μετρά 23 βουλευτές σε σύνολο 450.

Σύλληψη γιου βουλευτή

Σε μία άλλη εξέλιξη η Ρωσία κατηγόρησε χθες τις ΗΠΑ ότι παραβίασαν διμερή συμφωνία και απήγαγαν έναν Ρώσο, ο οποίος κατηγορείται ότι «χάκαρε» τα ηλεκτρονικά συστήματα αμερικανικών επιχειρήσεων για να κλέψει στοιχεία πιστωτικών καρτών. Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας επιβεβαίωσε ότι συνέλαβε στις 5 Ιουλίου τον Ρομάν Βαλέρεβιτς Σελέζνιεφ, γιο Ρώσου βουλευτή, για εγκλήματα που διέπραξε μεταξύ 2009 και 2011. Ο πατέρας του 30χρονου προανήγγειλε ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα έννομα συμφέροντά του. Ο Σελέζνιεφ συνελήφθη στο αεροδρόμιο των Μαλδίβων, σε μία ενέργεια, που όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, είναι «η πιο πρόσφατη εχθρική εκ μέρους των ΗΠΑ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή