Παράταση ασύλου ζητεί ο Σνόουντεν

Παράταση ασύλου ζητεί ο Σνόουντεν

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Τη χρονική επέκταση του ασύλου που του προσφέρει η Ρωσία ζήτησε χθες ο Αμερικανός πρώην πράκτορας της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν, υπεύθυνος για τις αποκαλύψεις γύρω από τις παγκόσμιες ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Η ετήσιας διάρκειας βίζα που χορήγησε η Ρωσία στον Σνόουντεν λήγει στις αρχές Αυγούστου, ενώ η συνήγορος του Αμερικανού φυγά υποστηρίζει στο αίτημά της ότι ο πελάτης της αντιμετωπίζει ποινική δίωξη στην πατρίδα του.

Στο μεταξύ, σε νέες, ιδιαίτερα ενοχλητικές για την Ουάσιγκτον αποκαλύψεις προχώρησε χθες ο Γκλεν Γκρίνουολντ, ο πρώτος δημοσιογράφος που χειρίστηκε τα έγγραφα του Σνόουντεν. Σύμφωνα με εκτενή έκθεση που δημοσιοποίησε χθες ο Γκρίνουολντ, το αμερικανικό FBI και η NSA υπέκλεπταν συστηματικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ηγετικών στελεχών οργανώσεων υπέρ της προστασίας των πολιτικών δικαιωμάτων των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, καθώς και πανεπιστημιακών και τουλάχιστον ενός υποψηφίου πολιτικού κόμματος.

Τα θύματα της παρακολούθησης ήταν ο Φαϊζάλ Γκιλ, υποψήφιος για εκλόγιμη θέση και βετεράνος ακτιβιστής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ένας δικηγόρος υπόπτων για τρομοκρατικές πράξεις, ο Ιρανοαμερικανός πανεπιστημιακός Χουσάνγκ Αμιραμαχντί του Πανεπιστημίου Ράτγκερς και ακόμη δύο στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων, όλοι τους Αμερικανοί πολίτες. Σύμφωνα με την έκθεση του Γκρίνουολντ, οι αμερικανικές υπηρεσίες υπέκλεψαν 7.458 μηνύματα e-mail από τους παραπάνω, μεταξύ 2002 και 2008. Η αποκάλυψη αυτή διαψεύδει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Ομπάμα που υποστηρίζει ότι μόνο ξένοι υπήκοοι, ύποπτοι για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις, έγιναν στόχος του ευρύτατου προγράμματος ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων.

Χρηματοδότηση των μυστικών υπηρεσιών

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Ομπάμα υπέγραψε χθες νομοσχέδιο που εξασφαλίζει χρηματοδότηση ύψους 564 εκατ. δολαρίων, σε διάστημα πέντε ετών, για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά και τη θέσπιση αξιόπιστων μεθόδων προστασίας στελεχών των μυστικών υπηρεσιών, τα οποία αποκαλύπτουν παρανομίες στο εσωτερικό των υπηρεσιών τους.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη νομική προστασία όσων προβαίνουν σε τέτοιες αποκαλύψεις, ενώ ενθαρρύνει την αναφορά παράνομων μεθόδων, μέσω της υπηρεσιακής οδού και όχι μέσω διαρροών, όπως έπραξε ο Εντουαρντ Σνόουντεν. Επικριτές του νομοθετήματος επισημαίνουν, ωστόσο, ότι αυτό παρέχει προστασία μόνο σε μόνιμους υπαλλήλους και όχι σε συμβασιούχους των υπηρεσιών αυτών, όπως ήταν ο Σνόουντεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή