Ο Κατάινεν θέλει θέση επιτρόπου

Ο Κατάινεν θέλει θέση επιτρόπου

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΛΣΙΝΚΙ. Τον Γίρκι Κατάινεν αναμένεται να ορίσει σήμερα ως υποψήφιο επίτροπο Οικονομικών, σύμφωνα με χθεσινή δήλωσή του, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ. Ο τελευταίος διαδέχθηκε τον Κατάινεν τον περασμένο μήνα, οπότε παραιτήθηκε για να αναλάβει το πόστο που κατείχε ο συμπατριώτης του Ολι Ρεν, ο οποίος εξελέγη ευρωβουλευτής τον Μάιο. Πάντως ο διορισμός του δεν θα είναι απλή υπόθεση, καθώς τον θώκο διεκδικούν ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί και ο Ολλανδός Γιόρεν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του Eurogroup. Παράλληλα, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, εντολοδόχος πρόεδρος της Κομισιόν, του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε., δήλωσε μόλις προχθές ότι, καθώς ο ίδιος είναι συντηρητικός, το χαρτοφυλάκιο οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων είναι πιθανό να ανατεθεί σε κάποιον σοσιαλιστή, γεγονός που αποκλείει τον Κατάινεν.

Στην πρώτη συνάντησή του με τη σοσιαλιστική ομάδα, ο Γιουνκέρ παραδέχθηκε ότι παρατηρήθηκαν αδυναμίες στον κοινωνικό τομέα κατά τις προσπάθειες διάσωσης στη διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη. Είναι άλλωστε γνωστό ότι βλέπει με συμπάθεια τα επιχειρήματα κατά της συνέχισης της πολιτικής λιτότητας και αναμένεται να προωθήσει μέτρα που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύει ότι υπάρχουν όρια στη δημοσιονομική ευελιξία και απορρίπτει οποιαδήποτε υπόνοια για αλλαγή των κανόνων.

Ο Στουμπ πάντως επέμεινε ότι η υπόθεση δεν έχει κλείσει και τόνισε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το ποιος θα είναι επικεφαλής του Eurogroup, της ομάδας των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Αν ο επικεφαλής του Eurogroup είναι σοσιαλδημοκράτης, τότε ο επίτροπος Οικονομικών θα μπορούσε να προέλθει από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα», είπε ο Στουμπ σε δημοσιογράφους. Ακόμη όμως κι αν δεν πάρει το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών, ο Κατάινεν θα εξασφαλίσει κάποιο άλλο σημαντικό πόστο, που σχετίζεται με τα οικονομικά, όπως αυτό των εσωτερικών αγορών, ανταγωνισμού, ξένου εμπορίου, ενέργειας κ.λπ., προέβλεψε ο Φινλανδός πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι καθεμία από τις 28 χώρες της Ε.Ε. καταλαμβάνει ένα πόστο στην Κομισιόν. Η τρέχουσα θητεία των επιτρόπων εκπνέει στα τέλη Οκτωβρίου. Ο Ρεν κατείχε το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών τα τελευταία χρόνια και ο Κατάινεν αναμένεται να τον αντικαταστήσει προσωρινά. Ο Κατάινεν είναι 43 χρονών, έχει σπουδάσει Οικονομικά και Πολιτικές επιστήμες, έχει δύο παιδιά και τα χόμπι του είναι η ιππασία και η μαγειρική. Οπως και ο Στουμπ, συμμετέχει συχνά σε μαραθώνιους με προσωπική επίδοση τρεις ώρες και πενήντα τέσσερα λεπτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή