Στα χέρια του ISIS ραδιενεργά υλικά από τη Μοσούλη

Στα χέρια του ISIS ραδιενεργά υλικά από τη Μοσούλη

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραδιενεργά υλικά, που βρίσκονταν σε εργαστήρια του Πανεπιστημίου της Μοσούλης, στο Βόρειο Ιράκ, έπεσαν στα χέρια των ισλαμιστών ανταρτών της οργάνωσης ISIS που κατέλαβαν την πόλη πριν από ένα μήνα, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία στη διεθνή κοινότητα. Με επιστολή του στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο πρέσβης του Ιράκ στα Ηνωμένα Εθνη, Μοχάμεντ Αλι Αλχακίμ, γνωστοποίησε ότι οι ισλαμιστές αφαίρεσαν γύρω στα 40 κιλά ραδιενεργού υλικού από τα πανεπιστημιακά εργαστήρια. «Τρομοκρατικές οργανώσεις απέκτησαν τον έλεγχο ραδιενεργών υλικών σε σημεία που αποσπάστηκαν από τον έλεγχο του κράτους», αναφέρει στην εν λόγω επιστολή ο Ιρακινός διπλωμάτης.

Με χθεσινή ανακοίνωσή της, η αρμόδια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, η οποία εδρεύει στη Βιέννη, διαβεβαιώνει ότι τα απολεσθέντα υλικά είναι «χαμηλής περιεκτικότητας» και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

«Βάσει των πρώτων πληροφοριών μας, πιστεύουμε ότι το ραδιενεργό υλικό για το οποίο γίνεται λόγος είναι χαμηλής περιεκτικότητας και δεν πρέπει να θεωρηθεί σημαντική απειλή για τη δημόσια ασφάλεια ή για τη διάδοση πυρηνικών όπλων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), σπεύδοντας ωστόσο να σημειώσει: «Παρ’ όλα αυτά, οποιαδήποτε απώλεια ελέγχου πάνω σε πυρηνικά ή άλλα ραδιενεργά υλικά αποτελεί αιτία ανησυχίας».

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ότι τα απολεσθέντα υλικά είναι πολύ απίθανο να περιέχουν εμπλουτισμένο ουράνιο, κάτι που θα επέτρεπε, θεωρητικά, να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ατομικής βόμβας. Απίθανο θεωρείται επίσης το ενδεχόμενο να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή «βρώμικης βόμβας», δηλαδή βόμβας που κατασκευάζεται με συνήθεις εκρηκτικές ύλες στις οποίες έχουν προστεθεί και ραδιενεργά υλικά ώστε να προκληθεί διάχυση χαμηλής έντασης ραδιενέργειας – κάτι που θα μπορούσε ωστόσο να προκαλέσει πανικό και περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις σε αστικά κέντρα. Ο πρώην επιθεωρητής της ΙΑΕΑ, Ολι Χεϊνόνεν, δήλωσε ότι δεν είχε διαπιστωθεί η ύπαρξη της παραμικρής ποσότητας απεμπλουτισμένου ουρανίου στη Μοσούλη το 2012-2013, όταν είχαν κάνει έρευνα επιθεωρητές του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, διευρύνεται το ρήγμα μεταξύ της κυβέρνησης της Βαγδάτης, υπό τον Μαλικί, και την τοπική κυβέρνηση των Κούρδων του Βορείου Ιράκ, υπό τον Μπαρζανί. Οι Κούρδοι ανακοίνωσαν χθες ότι οι υπουργοί τους θα απέχουν από τις συνεδριάσεις της κεντρικής κυβέρνησης, ζητώντας την παραίτηση Μαλικί. Ο Μαλικί «έχει γίνει υστερικός και έχει χάσει την ισορροπία του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Μπαρζανί, σε μια ασυνήθιστα επιθετική δήλωση, αντιδρώντας στις κατηγορίες του Ιρακινού πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις οποίες η ηγεσία των Κούρδων συνεργάζεται ατύπως με τους τζιχαντιστές για τον διαμελισμό της χώρας.

Ο ρητορικός πόλεμος μεταξύ Βαγδάτης και Ερμπίλ, πρωτεύουσας της αυτόνομης κουρδικής περιοχής, ενισχύει τις εικασίες για επικείμενη απόσχιση των Κούρδων από το Ιράκ. Χθες οι Αρχές της Βαγδάτης διέκοψαν τις εμπορικές πτήσεις προς το Ερμπίλ και τη Σουλεϊμανίγια, ενισχύοντας περαιτέρω την ένταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή