Εκτακτος νόμος για τα δεδομένα κινητών

Εκτακτος νόμος για τα δεδομένα κινητών

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Προς την υπερψήφιση νόμου έκτακτης ανάγκης με τις οποίες θα εξαναγκάζονται οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών να διατηρούν τα στοιχεία των πελατών τους επί έναν τουλάχιστον χρόνο στρέφεται η Βρετανία. Πρόκειται για μία κίνηση, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, που θεωρείται ύψιστης σημασίας, καθώς συνδέεται με ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Μέχρι σήμερα, οδηγία της Ε.Ε. του 2006 επέβαλλε στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να διατηρούν τα στοιχεία των πελατών τους επί τουλάχιστον 12 μήνες. Τον περασμένο Απρίλιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γνωμοδότησε εναντίον της τήρησης τέτοιων αρχείων λέγοντας ότι παραβιάζονται, κατά τον τρόπο αυτόν, ανθρώπινα δικαιώματα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Βρετανίας επισημαίνει ότι η χαλάρωση του νόμου θα αποστερήσει από την Αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών την πρόσβαση σε σημαντικά στοιχεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξιχνίαση εγκληματικών πράξεων, όπως, παραδείγματος χάρη, με ποιον είχε επικοινωνήσει κάποιος ύποπτος ή κατηγορούμενος, σε ποιον είχε αποστείλει σύντομα μηνύματα και ηλεκτρονικές επιστολές, από πού και πότε. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, μάλιστα, επισήμανε ότι είναι σημαντικό αυτές οι δυνατότητες να μη χαθούν, σε μία στιγμή μάλιστα που εκφράζονται πολλοί φόβοι για Βρετανούς που ταξιδεύουν σε Ιράκ και Συρία προκειμένου να πολεμήσουν στο πλάι των τζιχαντιστών.

Οι ανησυχίες αυτές έκαναν τη βρετανική κυβέρνηση να επιλέξει να φέρει προς ψήφιση τον νέο νόμο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και κατόπιν συνεννοήσεως των τριών μεγάλων κομμάτων. Οπως τόνισε ο Κάμερον, ο νέος νόμος δεν δίνει νέες εξουσίες στις διωκτικές αρχές, αλλά ξεκαθαρίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες οι αρχές μπορούν να ζητήσουν από τους παρόχους υπηρεσιών Ιντερνετ να χορηγήσουν το περιεχόμενο των κλήσεων, ηλεκτρονικών επιστολών και μηνυμάτων, ακόμα και αν οι εταιρίες αυτές βρίσκονται στο εξωτερικό. Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που χρειάζεται να περάσει νέο νόμο μετά την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου και, όπως ανακοινώθηκε, βρίσκεται σε επαφή με τις κυβερνήσεις των Ευρωπαίων εταίρων. Τέλος, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πρόκειται να θεσπιστεί Εποπτικό Συμβούλιο Για την Ιδιωτικότητα και τις Ατομικές Ελευθερίες, κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ, προκειμένου να θωρακιστούν οι ατομικές ελευθερίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή