Ορους για εκεχειρία στη Γάζα παρουσίασε η Χαμάς

Ορους για εκεχειρία στη Γάζα παρουσίασε η Χαμάς

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Χαμάς δεν θα δεχθεί μια εκεχειρία παρά μόνο αν το Ισραήλ σταματήσει τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, απελευθερώσει τους παλαιστίνιους κρατούμενους και άρει τον αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα, ανακοίνωσε το ισλαμιστικό κίνημα διευκρινίζοντας ότι «είναι πολύ νωρίς» να γίνεται λόγος για μια εκεχειρία.

«Κάθε εκεχειρία θα πρέπει να βασίζεται στους όρους που θέσαμε. Τίποτα λιγότερο δεν θα γίνει δεκτό», δήλωσε ο Μούσιρ αλ Μάσρι, βουλευτής και εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα.

Όμως «είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για εκεχειρία μπροστά στα εγκλήματα και τις σφαγές που διαπράττουν οι Ισραηλινοί εναντίον του λαού μας», πρόσθεσε ο Μάσρι.

Σύμφωνα με τη Χαμάς, το Ισραήλ είναι αυτό «που ξεκίνησε με τη βία και αυτό πρέπει λοιπόν να τη σταματήσει».

Ο Μάσρι ανέφερε τους όρους που είναι απαραίτητοι για μια εκεχειρία:

«Ο τερματισμός της επίθεσης εναντίον του παλαιστινιακού λαού»,

«Η άρση του αποκλεισμού» της Γάζας, που επιβάλλεται από το 2006,

«Το άνοιγμα του μεθοριακού περάσματος της Ράφα» στην Αίγυπτο,

«Η απελευθέρωση των κρατούμενων που συνελήφθησαν ξανά» μετά την απελευθέρωσή τους στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ανταλλαγή του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ το 2011.

«Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα σταματήσει η βία», προειδοποίησε ο βουλευτής της Χαμάς, «οι διαπραγματεύσεις για μια εκεχειρία προϋποθέτουν πραγματικές προσπάθειες τις οποίες δεν έχουμε δει».

Όταν ρωτήθηκε για τις ισραηλινές απειλές ότι οι αεροπορικές επιδρομές θα ενισχυθούν με μια χερσαία επιχείρηση, ο Μάσρι προκάλεσε το Ισραήλ. «Οι (παλαιστίνιοι) αντάρτες το ονειρεύονται, μακάρι ο εχθρός να αποφασίσει μια χερσαία εισβολή! Η Γάζα θα γίνει ο τάφος τους, αν το θέλει ο θεός», υπογράμμισε.

Ένας άλλος αξιωματούχος της Χαμάς, που μίλησε υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει σε εξέλιξη καμία πραγματική «προσπάθεια μεσολάβησης» από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας. Χαρακτήρισε επίσης τις επαφές που διεξάγονται με διάφορες ξένες κυβερνήσεις «δημοσκοπήσεις άποψης».

Το Ισραήλ από την πλευρά του απέκλεισε το ενδεχόμενο να σταματήσει τις επιχειρήσεις του για όσο διάστημα η Χαμάς συνεχίζει να εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του εδάφους του.

Μπαν Κι-μουν: Εκκληση για τερματισμό των συγκρούσεων στη Γάζα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν εξέφρασε χθες την ανησυχία του ότι η αιματηρή βία στη Λωρίδα της Γάζας κλιμακώνεται και προειδοποίησε ότι μία ισραηλινή χερσαία επίθεση "θα αύξανε αναμφίβολα τον αριθμό των νεκρών και θα ενέτεινε τα δεινά των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας".

Ο Μπαν επανέλαβε την έκκλησή του για τερματισμό των συγκρούσεων, οι οποίες όπως είπε έχουν "σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστινίων αμάχων", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του.

Το Σάββατο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έκανε έκκληση για εκεχειρία.

"Ο γενικός γραμματέας δεν θεωρεί ότι μία εγγενής, μακροχρόνια, σοβαρή πολιτική διένεξη ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα από οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές", αναφέρει η ανακοίνωση.

Χθες, χιλιάδες κάτοικοι του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, έπειτα από μία νύκτα σφοδρών βομβαρδισμών και μετά την προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού ότι επίκειται επιχείρηση μαζικού βομβαρδισμού.

Από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης, 165 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα, στη μεγάλη τους πλειοψηφία άμαχοι, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Δύσης δήλωσαν ότι η εκεχειρία αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

Ο Μπαν δήλωσε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς με ρουκέτες εναντίον Ισραηλινών αμάχων συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και παράλληλα εξέφρασε την "βαθιά του ανησυχία για τις επιπτώσεις στις οικογένειες των Παλαιστινίων από την ισραηλινή στρατιωτική δράση".

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή