Κατερρίφθη ουκρανικό στρατιωτικό αεροπλάνο

Κατερρίφθη ουκρανικό στρατιωτικό αεροπλάνο

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ κλιμακώνονται οι επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού γύρω από τα δύο βασικά κέντρα της φιλορωσικής εξέγερσης, τις πόλεις Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, η ένταση μεταξύ Κιέβου και Μόσχας ανεβαίνει σε ανησυχητικά επίπεδα. Ο Ουκρανός υπουργός Aμυνας Βαλέρι Χελετέι ανακοίνωσε ότι στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο της χώρας του, το οποίο μετέφερε 20 στρατιώτες, κατερρίφθη χθες κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. Παρότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανέλαβαν την ευθύνη για την κατάρριψη, ο Χελετέι πιθανολόγησε ότι το αεροπλάνο εβλήθη με πύραυλο που εκτοξεύθηκε από ρωσικό έδαφος.

Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ισχυρίστηκε ότι «Ρώσοι αξιωματικοί παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις εναντίον των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», ενώ πηγές του ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 10.000 έως 12.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών πρότεινε χθες, σε ένδειξη καλής θέλησης, να τοποθετηθούν παρατηρητές του ΟΑΣΕ στα σύνορα των δύο χωρών. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε «ανοησίες» δημοσίευμα της εφημερίδας «Κομερσάντ», σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο επιλεκτικών πληγμάτων κατά της Ουκρανίας, ύστερα από το σοβαρό περιστατικό που συνέβη την Κυριακή στην παραμεθόριο ρωσική περιοχή του Ροστόφ, η οποία επλήγη από ουκρανικά πυρά, με αποτέλεσμα ένας Ρώσος πολίτης να χάσει τη ζωή του.Υπέρ της άμεσης επιβολής εκεχειρίας τάχθηκαν οι Πούτιν και Μέρκελ, οι οποίοι συναντήθηκαν την Κυριακή στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στο περιθώριο του Μουντιάλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή