Εγκλωβισμένοι στη βία η Χαμάς και το Ισραήλ

Εγκλωβισμένοι στη βία η Χαμάς και το Ισραήλ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Παρά την κλιμάκωση των διεθνών πιέσεων για την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας, ούτε το Ισραήλ ούτε η Χαμάς έδειχναν μέχρι χθες το βράδυ να επείγονται για την επίτευξη εκεχειρίας. Για έβδομη κατά σειρά ημέρα συνεχίστηκαν οι αεροπορικοί και θαλάσσιοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ εναντίον στρατιωτικών ηγετών και βάσεων οπλισμού της Χαμάς. Το παλαιστινιακό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι Παλαιστίνιοι θρηνούσαν 177 νεκρούς, ενώ η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) γνωστοποίησε ότι πάνω από το 25% των θυμάτων ήταν ανήλικα παιδιά.

Ιδιαίτερα τεταμένη παρέμενε η κατάσταση και στη Δ. Οχθη, όπου Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν 21χρονο Παλαιστίνιο, ο οποίος τους πετούσε πέτρες στη διάρκεια ταραχών, στο χωριό Σαμόα. Δεκάδες Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στη Δ. Οχθη και στην ανατολική Ιερουσαλήμ στη διάρκεια ισραηλινών επιδρομών, τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.

Από την πλευρά τους, οι παλαιστινιακές οργανώσεις της Γάζας συνέχισαν, ύστερα από μια ολιγόωρη διακοπή, χθες το πρωί την εκτόξευση ρουκετών προς το Τελ Αβίβ και άλλα σημεία του Ισραήλ. Τουλάχιστον τρεις Ισραηλινοί πολίτες έχουν τραυματιστεί σοβαρά από τις αυτοσχέδιες και ουδόλως ακριβείς παλαιστινιακές ρουκέτες, αν και ουδείς Ισραηλινός, πολίτης ή στρατιώτης, έχει χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή του.

Εξάλλου, ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε ότι κατέρριψε παλαιστινιακό, μη επανδρωμένο αεροσκάφος, προερχόμενο από τη Γάζα, κοντά στο λιμάνι Ασντόντ, στο νότιο Ισραήλ. Μέχρι χθες το βράδυ, δεν είχε γίνει γνωστό αν το εν λόγω αεροσκάφος διέθετε οπλικά συστήματα ικανά να πλήξουν ισραηλινές πόλεις. Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το ενδεχόμενο, θα πρόκειται για μια ποιοτική κλιμάκωση αναφορικά με τα οπλικά συστήματα που διαθέτει η Χαμάς.

Με το ενδεχόμενο μαζικής εισβολής χερσαίων ισραηλινών δυνάμεων να αιωρείται πάντα στον ορίζοντα, η Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι «βρίσκεται σε επαφή με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην περιοχή» για την επίτευξη εκεχειρίας το συντομότερο δυνατό. Πρωταγωνιστικό ρόλο στις ευρωπαϊκές προσπάθειες μεσολάβησης ανέλαβε η Γερμανία, ο υπουργός Εξωτερικών της οποίας, ΦρανκΒάλτερ Στάινμαγερ, επρόκειτο να ταξιδέψει χθες στο Τελ Αβίβ. Σήμερα, αναμένεται για τον ίδιο σκοπό στο Κάιρο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι παράλληλες μεσολαβητικές προσπάθειες της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Ωστόσο, η Χαμάς έθεσε πολύ σκληρούς όρους για την επίτευξη εκεχειρίας. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ισλαμικής οργάνωσης, Μούσιρ αλ Μάσρι, δήλωσε χθες ότι, προκειμένου να επιτευχθεί εκεχειρία, το Ισραήλ οφείλει να τερματίσει την επίθεση, να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας και να απελευθερώσει τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ανταλλαγή του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ το 2011, για να συλληφθούν εκ νέου στη συνέχεια. Επίσης, ζήτησε το άνοιγμα του μεθοριακού περάσματος της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο. Αλλος αξιωματούχος της Χαμάς, που μίλησε με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, δήλωσε ότι δεν υπάρχει, επί της ουσίας, καμία μεσολαβητική προσπάθεια εν εξελίξει, παρά μόνο προκαταρκτικές βολιδοσκοπήσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή