Σενάριο αποχώρησης της Μέρκελ

Σενάριο αποχώρησης της Μέρκελ

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δεν θέλει να ολοκληρώσει τη θητεία της και σκοπεύει να παραιτηθεί πριν από τις εκλογές του 2017. Αυτό ισχυρίζεται σε δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό Spiegel, το οποίο αποκαλύπτει ότι η σιδηρά κυρία της Ευρώπης ενδιαφέρεται για έναν νέο ρόλο, όπως αυτός του γ.γ. του ΟΗΕ ή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μια τέτοια απόφαση θα αποτελούσε σοκ για τη γερμανική κοινή γνώμη, αφού πρόκειται για την πρώτη καγκελάριο που θα αποχωρούσε οικειοθελώς από τον θώκο μεταπολεμικά. Στη Γερμανία η Μέρκελ απολαμβάνει άλλωστε μεγάλη δημοτικότητα ακόμη και ύστερα από εννιά χρόνια παραμονής στην εξουσία. Μια αλλαγή φρουράς στο Βερολίνο θα επηρέαζε επίσης τους συσχετισμούς στην Ευρώπη, καθώς η καγκελάριος είναι η ισχυρότερη και πλέον αδιαμφισβήτητη ηγέτις της ηπείρου.

Στις περσινές εκλογές η Μέρκελ δεσμεύθηκε ότι θα ολοκληρώσει τη θητεία της και ο εκπρόσωπός της αλλά και στενοί συνεργάτες της έχουν διαψεύσει τις υπόνοιες για πρόωρη αποχώρηση από την καγκελαρία.

Το Spiegel όμως, που είναι συνήθως καλά πληροφορημένο, ισχυρίζεται πως είναι γνωστό στον στενό κύκλο συνεργατών της ότι η Μέρκελ απεύχεται μια τέταρτη θητεία και εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτησής της πριν από τις εκλογές του 2017. Το άρθρο υπογράφει άλλωστε ο πολύς Νικολάους Μπλόμε, διευθυντικό στέλεχος του περιοδικού που μεταπήδησε πρόσφατα σε αυτό από την εφημερίδα Bild. «Ολοι γύρω της, στο κόμμα και το υπουργικό συμβούλιο, είναι πεπεισμένοι ότι θα εγκαταλείψει μόνη της την καγκελαρία», έγραψε η επιθεώρηση ενόψει των 60ών γενεθλίων της αυτήν την εβδομάδα. Η Μέρκελ φαίνεται ότι θέλει να αποφύγει την τύχη προκατόχων της, όπως ο Χέλμουτ Κολ και ο Κόνραντ Αντενάουερ. Ο πρώτος υπέστη το 1998 ταπεινωτική ήττα, όταν επιχείρησε να ξαναθέσει υποψηφιότητα, παρόλο που ώς τότε παρέμενε ιδιαίτερα δημοφιλής. Ο δεύτερος υποχρεώθηκε το 1963 σε παραίτηση, ύστερα από εσωκομματικό πραξικόπημα.

Ρεαλίστρια και αποτελεσματική, η σημερινή καγκελάριος δεν έχει στα σκαριά κάποιο σημαντικό μέτρο ή μεταρρύθμιση που θα την κρατούσε στην εξουσία μέχρι την υλοποίησή του. Ο Χέλμουτ Κολ, αντίθετα, ήθελε να δει την εισαγωγή του ευρώ και μετά να εγκαταλείψει την καγκελαρία.

Οι ρόλοι του γ.γ. του ΟΗΕ και του προέδρου του Συμβουλίου θα είναι διαθέσιμοι το 2017. Ο διορισμός μιας ηγετικής φυσιογνωμίας όπως η Μέρκελ σε κάποιο από τα δύο αξιώματα θα έδινε μεγάλο κύρος και διεθνή αναγνώριση σε αμφότερα. Ειδικά αν η Μέρκελ γίνει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίο,υ αυτό θα αποτελούσε σημείο καμπής για τον θώκο. Oταν δημιουργήθηκε το πόστο το 2009, υπήρξε μια έντονη συζήτηση κατά πόσον θα έπρεπε να πληρωθεί από κάποια προσωπικότητα διεθνούς βεληνεκούς, όπως ο Τόνι Μπλερ, ο οποίος είχε εξεταστεί ως υποψήφιος. Η πρώτη φορά που είδε το φως της δημοσιότητας ότι η Μέρκελ θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Μπαν Κι Μουν στη θέση του γ.γ. του ΟΗΕ ήταν τον Μάιο σε ένα δημοσίευμα εφημερίδας του Λουξεμβούργου με χαμηλή αναγνωσιμότητα. Η πληροφορία διαψεύστηκε αμέσως από τον εκπρόσωπό της. Ο διάδοχος του κ. Μπαν θα επιλεγεί το 2016 και, σύμφωνα με τις συνθήκες, θα πρέπει να είναι Ευρωπαίος.

Η πιθανή διάδοχός της

Ερωτηθείσα σε πρόσφατη συνέντευξή της αν θα ενδιαφερόταν να γίνει γ.γ. του ΟΗΕ το 2018, η Μέρκελ απάντησε: «Προφανώς αυτό δεν θα συμβεί». Οταν και αν η Μέρκελ παραιτηθεί, θεωρείται σχεδόν βέβαιη η διαδοχή της από την νυν υπουργό Αμυνας, Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν. Οταν η καγκελάριος της ανέθεσε το συγκεκριμένο υπουργείο, θεωρήθηκε ότι της δίνει το χρίσμα της διαδόχου της. Ωστόσο η Φον ντερ Λάιεν είναι αμφιλεγόμενη προσωπικότητα και έχει δεχθεί σφοδρή κριτική και ειρωνείες για την απόφασή της να θεσπίσει παιδικούς σταθμούς στον στρατό και ευέλικτο ωράριο, σε μια προσπάθεια να καταστήσει τις ένοπλες δυνάμεις μια ελκυστική επιλογή καριέρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή