Επίθεση κατά δημάρχου από το κόμμα του Ερντογάν

Επίθεση κατά δημάρχου από το κόμμα του Ερντογάν

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ναρκοθετημένη αποδεικνύεται η εκστρατεία του Ερντογάν με στόχο την εξασφάλιση των ψήφων των Κούρδων στις προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα. Μια απροσδόκητη βομβιστική ενέργεια εναντίον δήμαρχου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην επαρχία Σανλιούρφα της νοτιοανατολικής Τουρκίας ήρθε να υπενθυμίσει ότι η αμοιβαία δυσπιστία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ιστορικού ηγέτη του αυτονομιστικού κουρδικού κόμματος ΡΚΚ.

Οπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Μεντερές Ατίλα, όχημα που ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά ανατινάχθηκε όταν το αυτοκίνητο που τον μετέφερε περνούσε από την πόλη Τσεϊλανπινάρ, τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί, ενώ στη συνέχεια οι επιτιθέμενοι άνοιξαν πυρ με μακρύκαννες καραμπίνες, τραυματίζοντας ελαφρά τον οδηγό και έναν άνδρα της προσωπικής ασφάλειας του δημάρχου. Ο τελευταίος επέστρεφε στην οικία του, έχοντας συμμετάσχει σε προεκλογική συγκέντρωση του Ταγίπ Ερντογάν. Στις δηλώσεις του, ο Ατίλα έστρεψε τις υποψίες προς την πλευρά του ΡΚΚ, το οποίο δεν είχε προβεί, μέχρι χθες το βράδυ, σε κανένα σχόλιο αναφορικά με την επίθεση.

Η ένταση στην επαρχία Σανλιούρφα ανέβηκε μετά τις τοπικές εκλογές του περασμένου Μαρτίου, τις οποίες κέρδισε, με μικρή διαφορά, το ΑΚΡ. Ωστόσο, το αριστερό φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) αμφισβήτησε ζωηρά το αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για νοθεία, γεγονός που πυροδότησε βίαιες ταραχές με τις δυνάμεις ασφαλείας επί μία εβδομάδα. Η χθεσινή υποτροπή αποτελεί ψυχρολουσία για την κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία μόλις την προηγούμενη εβδομάδα πέρασε από τη Βουλή νόμο με στόχο την επιτάχυνση των συνομιλιών με το ΡΚΚ για την ειρηνική επίλυση του κουρδικού προβλήματος.

Σε φάση έντονων διεργασιών έχουν εισέλθει και οι σχέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν με την αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, η οποία κινείται με επιταχυνόμενους ρυθμούς στον δρόμο της απόσχισης. Ο πρόεδρος της αυτόνομης περιοχής των Κούρδων του Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί επισκέφθηκε χθες την Αγκυρα, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν. Βασικός στόχος του Μπαρζανί είναι να εξασφαλίσει οικονομική στήριξη από την Αγκυρα, ώστε να μπορέσει να καλύψει τη δημοσιονομική μαύρη τρύπα που προκάλεσε η διακοπή κάθε χρηματοδότησης από τη Βαγδάτη λόγω των αποσχιστικών διαθέσεων της τοπικής κυβέρνησης του Ερμπίλ. Οι Κούρδοι του Ιράκ, οι οποίοι προμηθεύουν την Τουρκία με πετρέλαιο, ζητούν να ξεπαγώσουν οι σχετικοί λογαριασμοί που έχουν μπλοκαριστεί λόγω των αντιδράσεων της Βαγδάτης.

Εχει ρίξει τους τόνους

Μέχρι πρόσφατα, η Αγκυρα θεωρούσε casus belli τη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στο Ιράκ. Το τελευταίο διάστημα, όμως, η κυβέρνηση Ερντογάν έχει ρίξει τους τόνους, παρότι επισήμως δεν έχει αλλάξει τη θέση της υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή