Κόλαση με 21 νεκρούς στο μετρό της Μόσχας

Κόλαση με 21 νεκρούς στο μετρό της Μόσχας

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

MΟΣΧΑ. Τουλάχιστον είκοσι ένα άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα 150 τραυματίστηκαν (εκ των οποίων 50 πολύ σοβαρά) κατά τον χθεσινό εκτροχιασμό συρμού του υπόγειου σιδηροδρόμου στη Μόσχα. Μέχρι στιγμής, τα αίτια του δυστυχήματος παραμένουν άγνωστα, αλλά αξιωματούχοι αποκλείουν αρχικώς το ενδεχόμενο το δυστύχημα να οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια.

Σε βάθος 84 μέτρων

Το τραγικό συμβάν συνέβη σε μικρή απόσταση από τον σταθμό Παρκ Πομπέντι, κοντά στο Μουσείο Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου της Μόσχας. Ο σταθμός αυτός βρίσκεται 84 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, γεγονός που κατέστησε εξαιρετικά δύσκολο τον απεγκλωβισμό των επιβατών και το έργο διάσωσης των τραυματιών του πολύνεκρου συμβάντος. Σύμφωνα, πάντως, με μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας της Μόσχας, το δυστύχημα συνέβη όταν εξαιτίας μεταβολής της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος χτύπησε συναγερμός και το τρένο σταμάτησε απότομα.

Ο Βλαντιμίρ Μάρκιν, ωστόσο, εκπρόσωπος της επιτροπής έρευνας που εξετάζει τα αίτια του δυστυχήματος, τόνισε ότι η μεταβολή της τάσης δεν έχει καμία σχέση με το δυστύχημα, το οποίο πρέπει να προκλήθηκε από προβλήματα στα βαγόνια ή καθίζηση της σιδηροτροχιάς.

Από το τρένο, το οποίο καθηλώθηκε ανάμεσα σε δύο σταθμούς, απομακρύνθηκαν 1.100 επιβάτες σε μία συντονισμένη επιχείρηση που διήρκεσε περίπου επτά ώρες. Δεκάδες φορεία με τραυματίες διακομίστηκαν από τον σιδηροδρομικό σταθμό στα νοσοκομεία, ενώ οι έντρομοι και συχνά αιμόφυρτοι επιβάτες κάθονταν έξω από τον σταθμό και προσπαθούσαν να συνέλθουν. Ενας από τους διασωθέντες επιβάτες με ματωμένα ρούχα δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya24 ότι όλα συνέβησαν παρά πολύ γρήγορα: «Ξαφνικά νιώσαμε το τρένο να φρενάρει πολύ απότομα. Εσβησαν τα φώτα και τα βαγόνια γέμισαν με καπνούς. Ημασταν εγκλωβισμένοι και πιστεύαμε ότι θα καταφέρναμε να βγούμε ζωντανοί μόνο αν συνέβαινε κάποιο θαύμα. Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά στο πρώτο βαγόνι του συρμού, επειδή το ένα βαγόνι έπεσε πάνω στο άλλο».

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων φαίνονται οι διασώστες να εργάζονται στα σκοτεινά και να προσπαθούν να περιθάλψουν τους τραυματίες μέσα στη γεμάτη καπνούς σήραγγα του μετρό, αλλά και να ανοίξουν τις κατεστραμμένες πόρτες των βαγονιών που έμοιαζαν σαν να είχαν τυλιχτεί το ένα επάνω στο άλλο.

Μέχρι αργά το απόγευμα οι διασώστες είχαν ανασύρει τουλάχιστον επτά σορούς και προσπαθούν να απεγκλωβίσουν άλλους δώδεκα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής των υπηρεσιών άμεσης ανάγκης Αλεξάντερ Γκαβρίλοφ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή