Βομβιστικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν

Βομβιστικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 89 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν ύστερα από επίθεση αυτοκτονίας στην νοτιοανατολική επαρχία Πακτίκα του Αφγανιστάν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.

Ο βομβιστής ανατίναξε φορτηγό παγιδευμένο με εκρηκτικά σε κεντρική αγορά της πόλης Ουργκούν, προκαλώντας τεράστια έκρηξη. Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται έξι παιδιά και ο ιμάμης γειτονικού τζαμιού. Παρότι οι υποψίες έπεσαν στους Ταλιμπάν, ο εκπρόσωπος Τύπου της ισλαμικής οργάνωσης, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, δήλωσε ότι «οι μουτζαχεντίν δεν πραγματοποιούν παρόμοιες επιθέσεις, οι οποίες δεν τους αποφέρουν κανένα όφελος».

Λίγες ώρες νωρίτερα, βομβιστική επίθεση με μηχανισμό που ελεγχόταν μέσω τηλεχειριστηρίου έπληξε λεωφορείο που μετέφερε υπαλλήλους του γραφείου Τύπου της προεδρίας στην πρωτεύουσα Καμπούλ. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από την επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν, αυτήν τη φορά, οι Ταλιμπάν.

Οι δύο επιθέσεις μαρτυρούν την εξαιρετικά εύθραυστη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Αφγανιστάν, ενώ οι Αμερικανοί εντείνουν τις προετοιμασίες τους για την απόσυρση των μάχιμων στρατιωτικών δυνάμεών τους μέχρι το τέλος του 2014. Πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ κατέδειξε ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους 4.853 άμαχοι έπεσαν θύματα της βίας – 24% περισσότεροι από την προηγούμενη χρονιά. Η ατμόσφαιρα φορτίζεται ακόμη περισσότερο από την πολιτική αναταραχή, με την αμφισβήτηση της νίκης του Ασράφ Γάνι από τον ανθυποψήφιό του στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή