Νέος γύρος των εμφύλιων συγκρούσεων στην Ουκρανία

Νέος γύρος των εμφύλιων συγκρούσεων στην Ουκρανία

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διεθνή ανησυχία, για το ενδεχόμενο να εξελιχθούν οι εμφύλιες συγκρούσεις της Ουκρανίας σε ανοιχτή στρατιωτική ρήξη μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, προκαλούν η κλιμάκωση της αιματοχυσίας στις παραμεθόριες περιοχές και ο «πόλεμος των λέξεων» μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών. Αλλοι έντεκα Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε συγκρούσεις με ρωσόφωνους αυτονομιστές των εξεγερμένων περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ανεβάζοντας σε 270 τα θύματα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων από την έναρξη των «αντιτρομοκρατικών» επιχειρήσεών τους, τον περασμένο Απρίλιο. Οι αυτονομιστές έστησαν ενέδρα σε κυβερνητικά στρατεύματα στο Ιζβαρίνο, κοντά στα ρωσικά σύνορα, ενώ συγκρούσεις σημειώθηκαν και στο Στεπάνιβκα, όταν οι φιλορώσοι προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό των δυνάμεων του Κιέβου.

Οι συγκρούσεις κλιμακώθηκαν απότομα την τελευταία εβδομάδα, ύστερα από δύο βαρύνουσας σημασίας γεγονότα. Την Παρασκευή, κατερρίφθη μεταγωγικό αεροσκάφος του ουκρανικού στρατού An-26. Η κυβέρνηση του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο ισχυρίστηκε ότι η κατάρριψη προήλθε από ρωσικό πύραυλο, γεγονός που αρνήθηκε κατηγορηματικά το Κρεμλίνο. Από την πλευρά της, η Μόσχα κατηγόρησε τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ότι εκτόξευσαν βλήμα που πέρασε τα σύνορα και σκότωσε Ρώσο πολίτη, την Κυριακή. Εξάλλου, 11 άμαχοι σκοτώθηκαν στην ουκρανική πόλη Σίζνε, γύρω στα 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα, με τους αυτονομιστές αντάρτες να ισχυρίζονται ότι υπήρξαν θύματα βομβαρδισμού από τον στρατό του Κιέβου. Η ουκρανική κυβέρνηση αρνήθηκε τις αιτιάσεις, υποστηρίζοντας ότι εντάσσονται στον ψυχολογικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει η Ρωσία.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον απερχόμενο πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρομπέι και τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, ο Ποροσένκο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κάνει τα στραβά μάτια ώστε να περνούν από τα σύνορα αυτονομιστές αντάρτες, μεταφέροντας βαρέα όπλα. Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να επιβάλουν αυστηρότερες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, έχοντας εξασφαλίσει, σ’ αυτή του την προσπάθεια, τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα μέτρα κατά της Ρωσίας

Τα αποτελέσματα αυτών των πιέσεων επρόκειτο να αποτυπωθούν στη σχετική απόφαση της χθεσινής Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες. Το σχέδιο απόφασης που διέρρευσε στους δημοσιογράφους προέβλεπε το μπλοκάρισμα δανείων για μεγάλα έργα στη Ρωσία από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Οικονομικοί αναλυτές τονίζουν, ωστόσο, ότι ο αντίκτυπος μιας τέτοιας απόφασης, εφόσον βέβαια επισημοποιηθεί, θα είναι μάλλον περιορισμένος.

Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Κομερσάντ» σύμφωνα με το οποίο ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησε, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κούβα, να ενεργοποιηθεί εκ νέου η μεγάλη ρωσική κατασκοπευτική βάση του Λούρντες, η οποία έκλεισε το 2001 για οικονομικούς λόγους. Η βάση απασχολούσε 3.000 ανθρώπους και ήταν το μεγαλύτερο κατασκοπευτικό κέντρο της Ρωσίας σε βάρος των ΗΠΑ στο εξωτερικό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή