Σε ισχύ το ένταλμα σύλληψης του Ασάνζ

Σε ισχύ το ένταλμα σύλληψης του Ασάνζ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σουηδή δικαστής διατήρησε χθες σε ισχύ το ένταλμα σύλληψης του φυγόδικου ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ απορρίπτοντας την προσπάθεια της ομάδας της υπεράσπισής του να αρθεί το μακροχρόνιο αδιέξοδο.

Ο 43χρονος Ασάνζ καταζητείται από τις σουηδικές αρχές διότι κατηγορείται από δύο εθελόντριες του ιστοτόπου ότι τους επιτέθηκε σεξουαλικά. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και έχει προσφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου παραμένει τα τελευταία δύο χρόνια. Το Κίτο του έχει χορηγήσει άσυλο.

«Το δικαστήριο αποφάσισε ότι εξακολουθεί να υπάρχει εύλογη αιτία σε ό,τι αφορά τις υποψίες» σε βάρος του Ασάνζ, ανέφερε η δικαστής Λένα Έγκελιν. Οι συνήγοροι του Αυστραλού, ο Τόμας Όλσον και ο Περ Σάμουελσον, δήλωσαν ότι θα εφεσιβάλουν την απόφαση αυτή.

Η Έγκελιν έλαβε αυτή την απόφαση αφού άκουσε τα επιχειρήματα της κατηγορούσας αρχής και της υπεράσπισης στο περιφερειακό δικαστήριο της Στοκχόλμης. Οι εισαγγελείς επιχειρηματολόγησαν ότι το ένταλμα σύλληψης, το οποίο είχε εκδοθεί τον Νοέμβριο του 2010, θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ, λόγω της σοβαρότητας των κατηγοριών και του κινδύνου φυγής του Ασάνζ. Η υποδιευθύντρια της εισαγγελίας Ίνγκριντ Ίσγκρεν τόνισε πως οι υποψίες σε βάρος του παραμένουν ισχυρές, παρότι δεν του έχουν απαγγελθεί ως σήμερα κατηγορίες σε βάρος του επίσημα από τη σουηδική δικαιοσύνη.

Το ένταλμα εξεδόθη τον Αύγουστο του 2010, μια σουηδή εισαγγελέας είπε πως θέλει να ανακρίνει τον Ασάνζ σχετικά με τις καταγγελίες των δύο εθελοντριών του WikiLeaks εναντίον του. Λεπτομέρειες σχετικά με τις σεξουαλικές επιθέσεις παρουσιάστηκαν κεκλεισμένων των θυρών στην ακροαματική αυτή διαδικασία.

Οι αρχές του Ισημερινού χορήγησαν άσυλο στον Ασάνζ διότι λέει ότι φοβάται πως η δίωξή του από τη Σουηδία αποτελεί πρόσχημα ώστε να εκδοθεί τελικά στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι οποίες θέλουν να τον δικάσουν για την δημοσίευση του μεγαλύτερου όγκου απορρήτων και διαβαθμισμένων αμερικανικών διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων στη σύγχρονη ιστορία.

Το Κίτο επέκρινε τον αργό ρυθμό με τον οποίο κινείται η σουηδική δικαιοσύνη όσον αφορά την απόφαση του Ασάνζ, σημειώνοντας πως ο ιδρυτής του WikiLeaks παραμένει στην πρεσβεία του Ισημερινού δύο χρόνια.

«Δύο χρόνια, (αυτό είναι) πάρα πολύ: είναι καιρός να καταλήξει η υπόθεση του Τζούλιαν #Ασάνζ σε μια άμεση τελική απόφαση και να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματά του», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρδο Πατίνιο.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι αρχές του Ισημερινού θέλουν να συνεργαστούν με αυτές της Σουηδίας και θα επέτρεπαν σε σουηδούς εισαγγελείς να ανακρίνουν τον Ασάνζ, είτε στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο είτε μέσω βιντεοδιάσκεψης.

«Όχι άλλες καθυστερήσεις», έγραψε ο Πατίνιο.

Οι αρχές των ΗΠΑ διεξάγουν έρευνα για τον WikiLeaks και τη σχέση του με την Τσέλσι Μάνινγκ —τον στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ μέχρι πρότινος—, που καταδικάστηκε πέρυσι σε κάθειρξη 35 ετών μετά την καταδίκη της για τη διαρροή απόρρητων και διαβαθμισμένων στρατιωτικών εγγράφων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή