Συνεχίζονται οι εμφύλιες συμπλοκές στην Ουκρανία

Συνεχίζονται οι εμφύλιες συμπλοκές στην Ουκρανία

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Λίγες ώρες πριν από τη συντριβή του μαλαισιανού Μπόινγκ, το Κίεβο είχε κατηγορήσει τη Μόσχα για μία ακόμη κατάρριψη ουκρανικού μαχητικού αεροσκάφους, τύπου Σουχόι Su-25, το οποίο φέρεται ότι εκτελούσε αποστολή στον εναέριο χώρο της (ανατολικής) Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Αμυνας της ουκρανικής κυβέρνησης.

«Το αεροσκάφος μας κατερρίφθη, ο πιλότος κατάφερε να κάνει χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματός του», ανέφερε σε μια σύντομη ανακοίνωσή του το Συμβούλιο, καθώς αυξάνονται οι ουκρανικές καταγγελίες ότι η Μόσχα έχει πλέον άμεση εμπλοκή στην εμφύλια σύγκρουση. Τη Δευτέρα η Ουκρανία είχε επίσης κατηγορήσει τη Ρωσία ότι κατέρριψε ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος Αντόνοφ An-26, το οποίο συνετρίβη όχι μακριά από τα σύνορα με τη Ρωσία. Τα τέσσερα από τα οκτώ στελέχη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων τα οποία επέβαιναν σε αυτό το αεροσκάφος διασώθηκαν, δύο αιχμαλωτίστηκαν και δύο έχασαν τη ζωή τους, όπως διευκρίνισε χθες το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Αμυνας.

Παρά τις καταγγελίες του Κιέβου, η Μόσχα διαψεύδει τις αιτιάσεις του ως «αυθαίρετες» και αρνείται ότι βρίσκεται πίσω από την εξέγερση των αυτονομιστών. Από την πλευρά τους οι δυτικές κυβερνήσεις επιμένουν ότι η Ρωσία δεν έχει κάνει όσα θα έπρεπε για να περιορίσει τη βία στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επέβαλε νέες κυρώσεις, σε βάρος ρωσικών επιχειρήσεων αυτήν τη φορά, στερώντας τους την πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Είχε προηγηθεί η Ε.Ε., που επίσης διεύρυνε τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Σχολιάζοντας την εξέλιξη η Μόσχα έκανε λόγο για «εκβιασμό». «Δεν σκοπεύουμε να ανεχτούμε τον εκβιασμό και διατηρούμε το δικαίωμα αντιποίνων εναντίον των ΗΠΑ», ήταν η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας. Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις θα επιφέρουν σοβαρό πλήγμα στις ήδη τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας.

Η κατάσταση στα σύνορα μέσα στη ζώνη της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» παραμένει πολύ δύσκολη. Πυραυλικά συστήματα Grad, πυρά πυροβολικού και οβίδες χρησιμοποιούνται συστηματικά και εκτοξεύονται εναντίον μεθοριακών φυλακίων και κυβερνητικών δυνάμεων από την περιοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σχολίασε εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού. Τις τελευταίες 24 ώρες έχουν χάσει τη ζωή τους πέντε Ουκρανοί στρατιώτες, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θυμάτων στις τάξεις του ουκρανικού στρατού να αγγίξει τους 270 από τον Απρίλιο. Επιπλέον έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες άμαχοι και φιλορώσοι αντάρτες.

«Δεν θέλουμε πόλεμο»

Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο με την Ουκρανία, την οποία θεωρεί αδελφό κράτος, ανέφερε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του Κρεμλίνου, προσθέτοντας ότι μοναδικός στόχος της Μόσχας στην ουκρανική κρίση είναι η πολιτική διευθέτηση. «Δεν θέλουμε πόλεμο με την Ουκρανία. Για μας θα ήταν αντιπαραγωγικό, επειδή σε αυτή την περίπτωση θα βρισκόμασταν να πολεμούμε εναντίον ενός όμορου λαού», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Εβγένι Λιουκιάνοφ, αναπληρωτής γραμματέας του σώματος, που συμβουλεύει τον Ρώσο πρόεδρο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή