ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμάκωση της χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα – Εκτάκτως σύγκληση συμβουλίου του ΟΗΕ

Κλιμάκωση της χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα – Εκτάκτως σύγκληση συμβουλίου του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί εκτάκτως σήμερα το απόγευμα για να συζητήσει την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την έναρξη χθες Πέμπτη των χερσαίων επιχειρήσεων του Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα, δήλωσαν διπλωμάτες.

Η συνεδρίαση αυτή αναμένεται να ξεκινήσει στις 15:00 (τοπική ώρα, 22:00 ώρα Ελλάδας), έπειτα από αίτημα της Τουρκίας και της Ιορδανίας.

Από την έναρξη της κρίσης στη Γάζα, το Συμβούλιο Ασφαλείας πραγματοποίησε μια πρώτη συνεδρίαση την 10η Ιουλίου, χωρίς όμως να καταλήξει σε κάποια απόφαση, ενώ δύο ημέρες αργότερα ζήτησε σε ομόφωνη απόφασή του να κηρυχθεί εκεχειρία.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κατήγγειλε χθες την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού τη Γάζα και ζήτησε από το Ισραήλ να κάνει «πολλά περισσότερα ώστε να σταματήσει η απώλεια ζωών αμάχων».

Κλιμακώνει τη χερσαία επιχείρηση ο Νετανιάχου

Ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται να κλιμακώσει τη χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων στον παλαιστινιακό θύλακα και η επιχείρηση αυτή είναι καθοριστική για να "πληγούν" οι υπόγειες σήραγγες της Χαμάς, καθώς οι βομβαρδισμοί δεν αρκούν για την επίτευξη του στόχου, δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

"Δεν είναι δυνατόν να διευθετηθεί (το πρόβλημα) των υπογείων σηράγγων μόνο από αέρος. Οι στρατιώτες επιχειρούν γι αυτό επί του εδάφους", δήλωσε κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου διευκρινίζοντας ότι ο στρατός θα "πλήξει τις υπόγειες σήραγγες του τρόμου από τη Γάζα μέχρι το Ισραήλ".

"Οι οδηγίες μου είναι να … προετοιμαστούμε για την πιθανότητα μιας σημαντικά διευρυμένης χερσαίας επιχείρησης και ο στρατός ετοιμάζεται αναλόγως", είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.