Κορυφαίοι ειδικοί για το AIDS πήγαιναν σε συνέδριο στη Μελβούρνη

Κορυφαίοι ειδικοί για το AIDS πήγαιναν σε συνέδριο στη Μελβούρνη

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ. Ο κόσμος της έρευνας για το AIDS βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, καθώς δεκάδες ειδικοί στον τομέα βρίσκονταν μέσα στο μοιραίο αεροσκάφος και σκοτώθηκαν όταν συνετρίβη. Πολλοί μάλιστα εκτιμούν ότι οι απώλειες είναι τόσο σημαντικές για το μέλλον των ερευνών, ώστε μειώνονται οι ελπίδες για την εξεύρεση θεραπείας της νόσου στο προσεχές διάστημα.

«Ηταν ίνδαλμά μας»

Μεταξύ τους ήταν και ο Γιοπ Λανγκ, ο οποίος συμμετείχε επί τρεις τουλάχιστον δεκαετίες στις έρευνες για τον ιό HIV και θεωρείτο γίγαντας στον τομέα. Παράλληλα ήταν ιδιαίτερα αγαπητός επειδή ήταν άοκνος υπέρμαχος της πρόσβασης οροθετικών που προέρχονται από χαμηλά οικονομικά στρώματα σε φτηνά φάρμακα για το AIDS, ειδικά σε φτωχές χώρες του κόσμου. «Ηταν ένα από τα ινδάλματά μας στον τομέα. Η απώλεια είναι τεράστια», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπόιντ, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Μόνας της Μελβούρνης. Περίπου 100 άτομα είχαν προορισμό το συνέδριο της Μελβούρνης για το AIDS. Ο ίδιος ο Λανγκ ήταν άλλωστε πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Κοινότητας AIDS, διοργανώτριας του συνεδρίου. «Η θεραπεία για το AIDS θα μπορούσε να βρίσκεται πάνω σε αυτό το αεροπλάνο, απλώς δεν το ξέρουμε και δεν θα το μάθουμε», σχολίασε ο Τρέβορ Στράτον, σύμβουλος σε θέματα AIDS, ο οποίος συμμετείχε σε μία προκαταρκτική εκδήλωση πριν από το συνέδριο στο Σίδνεϊ. Μεταξύ άλλων, στο συνέδριο, το οποίο επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα, συμμετέχουν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και οι συμμετέχοντες ξεπερνούν τους 12.000. Οι διοργανωτές βρίσκονταν σε επικοινωνία με τις αρχές για να εξακριβώσουν τον αριθμό των συνέδρων που επέβαιναν στο μαλαισιανό αεροσκάφος. «Στη μνήμη των συναδέλφων μας και την αφοσίωσή τους στον αγώνα κατά του AIDS, το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί όπως είχε προγραμματιστεί και θα παρέχει ευκαιρίες να θυμηθούμε και να τιμήσουμε όσους χάθηκαν», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Πολλοί συνάδελφοι του Λανγκ, του Ολλανδού καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ, απέτισαν φόρο τιμής στον αδικοχαμένο επιστήμονα. «Ο Γιοπ είχε μία απίστευτη αφοσίωση στην προσπάθεια θεραπείας και φροντίδας των οροθετικών σε Ασία και Αφρική», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κούπερ, καθηγητής στο Ινστιτούτο Κίρμπι του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας. Πάνω από 4.000 οροθετικοί στην Ταϊλάνδη έχουν σήμερα πρόσβαση σε καθημερινή φαρμακευτική περίθαλψη χάρη στο πρόγραμμα που υιοθετήθηκε πριν από 15 χρόνια, εξήγησε ο Πραφάν Φανουφάκ, συνδιευθυντής του προγράμματος για το AIDS στην Μπανγκόγκ μαζί με τον Λανγκ και τον Κούπερ. Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε ότι ο Γκλεν Τόμας, υπεύθυνος του οργανισμού για την επικοινωνία, ήταν μεταξύ των θυμάτων. Εκπρόσωπος του ΠΟΥ είπε ότι ο Τόμας εργαζόταν στον οργανισμό πάνω από δέκα χρόνια. «Θα τον θυμόμαστε για το γέλιο του και το πάθος του για τη δημόσια υγεία. Θα λείψει σε όλους όσοι είχαν την ευκαιρία να τον γνωρίσουν και να συνεργαστούν μαζί του», ανέφερε. Ο Τόμας, Βρετανός υπήκοος, ήταν υπεύθυνος για την προώθηση της έκθεσης του οργανισμού που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και υπογράμμισε ότι πέντε πληθυσμιακές ομάδες, ανάμεσά τους και οι γκέι, παρουσιάζουν εξαιρετικά υψηλά ποσοστά προσβολής από τον ιό.

Ο Ολλανδός ακτιβιστής Πιμ ντε Κουιγέρ, πρώην συνεργάτης της πρώην βουλευτίνας Λούσεβις βαν ντερ Λάαν, επίσης ήταν μεταξύ των νεκρών. «Πανέξυπνος, ανθρωπιστής, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για όσους μάχονται για την ισότητα και θέλουν να βοηθήσουν τα θύματα του AIDS σε όλο τον κόσμο», έγραψε η Ντερ Λάαν στο λογαριασμό της στο τουίτερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή