Διεθνής πίεση προς Ρωσία και Ουκρανία

Διεθνής πίεση προς Ρωσία και Ουκρανία

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταχεία έρευνα για να διαλευκανθούν οι συνθήκες συντριβής του μαλαισιανού αεροσκάφους την Πέμπτη το απόγευμα στην ανατολική Ουκρανία και, αν επιβεβαιωθεί η εκδοχή της κατάρριψης από πύραυλο εδάφους αέρος, να αποδοθεί δικαιοσύνη για τους 298 νεκρούς επιβαίνοντες ζητούν οι διεθνείς ηγέτες σε μία χρονική στιγμή που θα μπορούσε να αποδειχθεί κρισιμότατη για τις σχέσεις Ρωσίας – Δύσης. Ενώ το Κίεβο προσπαθεί να συγκροτήσει ένα αντιρωσικό μέτωπο επιρρίπτοντας τις ευθύνες στη Μόσχα, Αμερικανοί εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι στρέφουν τις υποψίες τους στους φιλορώσους αυτονομιστές, με τη συνδρομή της Ρωσίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι μέχρι τώρα ενδείξεις κατατείνουν σε αυτή την εκδοχή, θυμίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι αυτονομιστές καταρρίπτουν αεροσκάφη στην περιοχή. Πρόσθεσε μάλιστα ότι υπάρχει σταθερή υποστήριξη στους φιλορώσους αντάρτες από τη Μόσχα, που τους εφοδιάζει με βαρύ οπλισμό και αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Το Μπόινγκ 777 των μαλαισιανών αερογραμμών με 298 επιβάτες και πλήρωμα εκτελούσε την πτήση ΜΗ 17 Αμστερνταμ – Κουάλα Λουμπούρ, όταν, κατά τα φαινόμενα, επλήγη από πύραυλο. Από την τραγωδία δεν υπήρξαν επιζήσαντες, ενώ οι σοροί των επιβατών εκτινάχθηκαν σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων σε περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχεται από τους αυτονομιστές. Μία συνταξιούχος περιέγραψε πώς ένα πτώμα έπεσε μέσα από τη στέγη και προσγειώθηκε στην κουζίνα, μέσα στο σπίτι της. Τα μισά και πλέον θύματα ήταν Ολλανδοί, ενώ περίπου εκατό από τους επιβάτες είχαν τελικό προορισμό τη Μελβούρνη για ένα μεγάλο ιατρικό συνέδριο για το AIDS.

Η κλίμακα του συμβάντος θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής για τις διεθνείς πιέσεις προς τις δύο πλευρές να υπάρξει άμεσα διπλωματική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία, που έχει προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων από τον Φεβρουάριο, όταν ανετράπη ο φιλορώσος πρόεδρος της χώρας. Αν και η Δύση έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, οι ΗΠΑ έχουν επιδείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στα μέτρα που έχουν λάβει εναντίον της Μόσχας σε σχέση με αυτά της Ε.Ε. Αναλυτές εκτιμούν ότι μετά την τραγωδία θα αποδειχθεί κρίσιμος ο ρόλος των ευρωπαϊκών δυνάμεων και ειδικά της Γερμανίας στην προσπάθεια να διαμορφωθεί ενιαίο μέτωπο στην επόμενη φάση αντιπαράθεσης με τη Μόσχα. Πολλοί συνέκριναν μάλιστα το επεισόδιο με τη βύθιση του υπερωκεάνιου «Λουζιτάνια» το 1915, που εξώθησε τις ΗΠΑ να εμπλακούν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αν και προς το παρόν δεν διαφαίνεται κάποια τόσο δραματική εξέλιξη.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε «πλήρη, ενδελεχή και ανεξάρτητη διεθνή έρευνα», ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε προσεκτική στην απόδοση ευθυνών και κάλεσε τις δύο πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες για να διευκολύνουν τις έρευνες. Η Βρετανία τάχθηκε υπέρ μίας έρευνας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ προτού αποφασιστούν πρόσθετες κυρώσεις. Κίεβο και Μόσχα αντήλλαξαν αμέσως αλληλοκατηγορίες, εγκαινιάζοντας νέα φάση στον πόλεμο προπαγάνδας μεταξύ τους. Ενδεικτική του ψυχροπολεμικού κλίματος ήταν η προειδοποίηση του Ρώσου πρέσβη στα Ηνωμένα Εθνη ότι θα πρέπει να εκλείψουν οι πιέσεις και να αποτραπεί η προσπάθεια της αντίπαλης πλευράς να προκαταλάβει το αποτέλεσμα των ερευνών.

Το αεροσκάφος συνετρίβη σε απόσταση 40 χλμ. από τα σύνορα με τη Ρωσία, κοντά στο Ντονέτσκ, περιοχή που αποτελεί προπύργιο των φιλορώσων ανταρτών, με αποτέλεσμα οι υποψίες να στρέφονται εναντίον τους. Την Παρασκευή οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν μπορούν να αποκλείσουν η κατάρριψη να διενεργήθηκε από αυτονομιστές με τη συνδρομή της Ρωσίας. «Λόγω του σύνθετου τεχνικού χαρακτήρα του πυραύλου εδάφους αέρος SA-11, είναι απίθανο οι αντάρτες να μπορούσαν μόνοι τους να χειριστούν αποτελεσματικά το σύστημα. Συνεπώς, δεν μπορεί να αποκλειστεί τεχνική βοήθεια από ρωσικό προσωπικό στον χειρισμό του συστήματος», ανέφερε η Σαμάνθα Πάουερ, πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Παράλληλα, οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες έδωσαν στη δημοσιότητα υποκλαπείσες συνομιλίες μεταξύ ανταρτών, που τους εμφανίζουν να επιβεβαιώνουν την κατάρριψη. Στον αντίποδα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δήλωσε ότι τα ρωσικά ραντάρ εντόπισαν πυραυλική δραστηριότητα νότια του Ντονέτσκ την ώρα της συντριβής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή