Ενάντιοι στην κυβέρνηση «εθνικής συναίνεσης»

Ενάντιοι στην κυβέρνηση «εθνικής συναίνεσης»

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Χαμάς εξαπολύει ρουκέτες εναντίον των ισραηλινών πόλεων και το Ισραήλ απαντά με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά πολλοί αγνοούν την άμεση αιτία της πολεμικής σύρραξης. Το Ισραήλ, όπως εξάλλου μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας, τοποθέτησε εμπόδια στον δρόμο της παλαιστινιακής κυβέρνησης «εθνικής συναίνεσης» που δημιουργήθηκε στις αρχές Ιουνίου.

Η κυβέρνηση δημιουργήθηκε εν πολλοίς εξαιτίας της απομόνωσης αλλά και της απελπισίας στην οποία είχε περιέλθει η Χαμάς. Η συμμαχία της με τη Συρία και το Ιράν είχε κατακερματιστεί και η εγγύτητα με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους της Αιγύπτου εξελίχθηκε σε πραγματικό βάρος μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2013, όταν ο σύμμαχος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι αντικαταστάθηκε από τον εχθρό στρατάρχη Αμπντελφατάχ ελ Σίσι.

Τα ταμεία της Χαμάς στέρεψαν καθώς ο Σίσι σφράγισε τις σήραγγες μέσα από τις οποίες περνούσαν αγαθά, αλλά και τα φορολογικά έσοδα από τα οποία εξαρτάτο. Ετσι η Χαμάς μεταβίβασε την επίσημη εξουσία στην παλαιστινιακή ηγεσία στη Ραμάλα. Η απόφαση αυτή οδήγησε στη συμφωνία συμφιλίωσης ανάμεσα στη Χαμάς και την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης με όρους που επέβαλε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Το Ισραήλ εξαρχής προσπάθησε να δυναμιτίσει τη συμφωνία συμφιλίωσης μη επιτρέποντας στους ηγέτες της Χαμάς και τους κατοίκους της Γάζας να λάβουν τα δύο ουσιαστικότερα οφέλη: την καταβολή της μισθοδοσίας 46 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων που εργάστηκαν για την κυβέρνηση της Χαμάς και εξακολουθούν να εργάζονται, και το άνοιγμα των συνόρων. Ακόμα, όμως, και όταν προσφέρθηκε να τα μεταφέρει ο ΟΗΕ, η κυβέρνηση Ομπάμα δεν βοήθησε.

Το Ισραήλ αντιτάχθηκε επίσης στην αναγνώριση της νέας κυβέρνησης από τις ΗΠΑ και αντιθέτως προσπάθησε να την απομονώσει διεθνώς, προφανώς πιστεύοντας ότι κάθε μικρό βήμα προς την παλαιστινιακή συμφιλίωση συνιστά απειλή.

Επιδεινώθηκε η ζωή

Οι «πληγές» τής μη καταβολής των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και του ανοίγματος των συνόρων με την Αίγυπτο αφέθηκαν να κακοφορμίσουν. Η αλήθεια είναι ότι, μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας από τη Χαμάς στην κυβέρνηση των φιλοδυτικών τεχνοκρατών, η ζωή στη Γάζα επιδεινώθηκε.

Η Χαμάς τώρα αναζητεί να επιτύχει με τη βία αυτό που δεν κατάφερε να πετύχει με την ειρηνική παράδοση της εξουσίας. Το Ισραήλ προσπαθεί να επιστρέψει η προηγούμενη «τάξη πραγμάτων» όταν η Γάζα είχε ηλεκτρικό ρεύμα επί οκτώ ώρες, το νερό δεν πινόταν, τα απόβλητα διοχετεύονταν στη θάλασσα, οι ελλείψεις σε καύσιμα οδήγησαν στο κλείσιμο των κέντρων καθαρισμού λυμάτων, όταν ασθενείς που χρειάζονταν ιατρική βοήθεια δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν στα νοσοκομεία της Αιγύπτου. Πολλοί κάτοικοι της Γάζας, οι οποίοι δεν υποστηρίζουν τη Χαμάς, προτιμούν να βρεθούν στο στόχαστρο των ισραηλινών βομβαρδισμών και τώρα των χερσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να αλλάξει εκείνο το απαράδεκτο στάτους κβο. Μια εκεχειρία που θα επιλύσει το πρόβλημα της μισθοδοσίας και δεν θα ανοίξει τα σύνορα της Γάζας δεν θα διαρκέσει.

Η σημερινή κλιμάκωση στη Γάζα είναι άμεσο αποτέλεσμα της επιλογής του Ισραήλ και της Δύσης να παρεμποδίσουν την εφαρμογή της συμφωνίας της παλαιστινιακής συμφιλίωσης. Ο μοναδικός δρόμος που ανοίγεται για έξοδο από την κρίση είναι η αντιστροφή αυτής της πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή