Αισιοδοξία για συνολική συμφωνία στο Κυπριακό από την αντιπρόσωπο του ΟΗΕ

Αισιοδοξία για συνολική συμφωνία στο Κυπριακό από την αντιπρόσωπο του ΟΗΕ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης

 Η ειδική αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Λίζα Μπάντενχαϊμ, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα οδηγήσουν σε επίτευξη συνολικής συμφωνίας στο Κυπριακό, ενημερώνοντας σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αποστολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Η ενημέρωση της κ. Μπάντενχαϊμ, σε γενικές γραμμές, περιείχε «θετικές επισημάνσεις» για τη μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων, κάνοντας έκκληση προς τους δυο ηγέτες για «περισσότερη πρόοδο».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην έδρα του ΟΗΕ, η ειδική αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών αναφέρθηκε στη συνάντηση των Αναστασιάδη-Έρογλου, σημείωσε ότι ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση των συνομιλιών, με τους δυο ηγέτες να παρουσιάζουν τις προτάσεις τους. Στη συνέχεια, υποστήριξε την αναγκαιότητα για εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), δίνοντας έμφαση στο θέμα της αποναρκοθέτησης, επισημαίνοντας επίσης ότι οι σχετικές διαρροές εγγράφων για τις συνομιλίες «δεν είναι υποβοηθητικές».

Μετά την ενημέρωση της κ. Μπάντενχαϊμ, ακολούθησαν τοποθετήσεις από αντιπροσώπους μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Όλοι υποστήριξαν την αποστολή των Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, τη συνέχιση παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και στήριξαν τις προσπάθειες της ειδικής αντιπροσώπου. Ορισμένοι αντιπρόσωποι υποστήριξαν τον άμεσο διορισμό μόνιμου ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό, ενώ μαζί με κάποια άλλα μέλη εισηγήθηκαν την εξεύρεση τρόπων για επιτάχυνση των συνομιλιών, καθώς και για αποφυγή ενεργειών που θα διαταράξουν το καλό κλίμα. Τέλος, έγινε αναφορά στην ανάγκη να εφαρμοστούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και στο να προχωρήσει η διαδικασία για τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων.

Σήμερα το βράδυ θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις επί του βρετανικού προσχεδίου ψηφίσματος και ενδέχεται τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να καταλήξουν σε τελική συμφωνία στο κείμενο του ψηφίσματος, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί σε συνεδρίαση του Σώματος στις 30 Ιουλίου.