Η Σουδανή, με την οικογένειά της, συνάντησε τον Πάπα

Η Σουδανή, με την οικογένειά της, συνάντησε τον Πάπα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο είχε χθες στη Ρώμη η Σουδανή χριστιανή Μέριαμ Γιαχία Ιμπραήμ Ισάγκ, η οποία είχε καταδικαστεί σε θάνατο στη χώρα της επειδή αποκήρυξε το Ισλάμ. Η διεθνής κατακραυγή κατά της ποινής της οδήγησε τελικά στην αθώωσή της και μαζί με την οικογένειά της η Μέριαμ έφτασε χθες στην Ιταλία, ως ενδιάμεσο σταθμό με τελικό προορισμό τις ΗΠΑ.

Συνάντηση 30 λεπτών

Μαζί με τον σύζυγό της, ο οποίος διαθέτει αμερικανική υπηκοότητα, και τα δυο τους παιδιά, η Μέριαμ έγινε δεκτή από τον Αργεντινό Ποντίφικα στο σπίτι του για μία συνάντηση 30 λεπτών, στη διάρκεια της οποίας ο Φραγκίσκος την ευχαρίστησε για τη «θαρραλέα απόδειξη της πίστης της».

Η Ισάγκ και ο άνδρας της, Ντάνιελ Βάνι, από την πλευρά τους ευχαρίστησαν τον Πάπα για την υποστήριξή του και τη συμπαράσταση που έλαβαν όχι μόνο από τον ίδιο αλλά και από τις προσευχές άλλων πιστών.

Την οικογένεια υποδέχθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ρώμης ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και η σύζυγός του, καθώς και η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Φεντερίκα Μογκερίνι. «Σήμερα είναι μέρα γιορτής», δήλωσε ο Ρέντσι. Ο Ιταλός αναπληρωτής ΥΠΕΞ Λάπο Πιστέλι, ο οποίος συνόδευσε την οικογένεια κατά την πτήση προς τη Ρώμη, ανάρτησε στο Τουίτερ φωτογραφία της νεαρής μητέρας με την κόρη της αγκαλιά και τον γιο της να πίνει γάλα από το μπιμπερό. «Αποστολή εξετελέσθη», ήταν η λεζάντα.

Η παγκόσμια κοινή γνώμη είχε αγανακτήσει τον Μάιο, όταν η Ισάγκ καταδικάστηκε σε απαγχονισμό με βάση τη σαρία, επειδή αποκήρυξε το Ισλάμ. Λίγες μέρες μετά την καταδίκη της, η 26χρονη έφερε στον κόσμο το δεύτερο παιδί της, ούσα κρατούμενη στη φυλακή. Η ποινή της ήρθη τον Ιούνιο, αλλά συνελήφθη εκ νέου, ενώ προσπαθούσε να φύγει από το Σουδάν, επειδή οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι διέθετε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Δύο μέρες αργότερα αφέθηκε ελεύθερη και μαζί με την οικογένειά της κατέφυγε στην αμερικανική πρεσβεία.

Η Ισάγκ γεννήθηκε από μουσουλμάνο πατέρα, που εγκατέλειψε την οικογένεια, και μεγάλωσε με μία χριστιανή ορθόδοξη μητέρα, αιθιοπικής καταγωγής. Η Ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή του Χαρτούμ λέει ότι η Ισάγκ προσχώρησε στην Καθολική Εκκλησία, λίγο πριν από τον γάμο της το 2011.

Διεθνείς οι αντιδράσεις

Η σαρία τέθηκε το 1983 σε εφαρμογή στο Σουδάν και, με βάση τον ισλαμικό νόμο, ο ασπασμός άλλης θρησκείας τιμωρείται με θάνατο. Το δικαστήριο της επέβαλε 100 ραβδισμούς, επειδή, σύμφωνα με τη σαρία, η ένωσή της με τον μη μουσουλμάνο σύζυγό της συνιστά μοιχεία. Η υπόθεση της Ισάγκ προσέλκυσε τα φώτα της δημοσιότητας σε όλο τον κόσμο και πυροδότησε διεθνείς αντιδράσεις από δυτικές κυβερνήσεις και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παράλληλα επανέφερε στο προσκήνιο το Σουδάν, όπου ένας 11χρονος πόλεμος εξακολουθεί να απειλεί εκατομμύρια ανθρώπους που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο σύζυγος της Ισάγκ εξήγησε ότι αναζήτησαν καταφύγιο μαζί με τα παιδιά τους στην αμερικανική πρεσβεία λόγω απειλών κατά της ζωής τους. Στη Ρώμη είναι καλεσμένοι της ιταλικής κυβέρνησης για λίγες μέρες, προτού μεταβούν στη Νέα Υόρκη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή