Eμμεσες κατηγορίες Σιστανί κατά Μαλικί

Eμμεσες κατηγορίες Σιστανί κατά Μαλικί

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Εκκληση προς τους πολιτικούς ηγέτες να αποφύγουν να αγκιστρωθούν στις θέσεις τους απηύθυνε χθες ο ανώτατος κληρικός των σιιτών του Ιράκ, αγιατολάχ Αλί αλ Σιστανί, σε μια έμμεση αναφορά στον πρωθυπουργό Νουρί αλ Μαλικί, ο οποίος αρνείται να παραιτηθεί από τον θώκο του. Μιλώντας μέσω ενός βοηθού του, ο οποίος εκφώνησε την προσευχή της Παρασκευής, ο Σιστανί υπογράμμισε ότι οι ηγέτες πρέπει να είναι ευέλικτοι ώστε να αρθούν τα πολιτικά αδιέξοδα και να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές απειλές και ειδικά την εκστρατεία του «Ισλαμικού Κράτους».

Η διεθνής κοινότητα μοιάζει να είναι σε απόγνωση με τη στάση του Μαλικί και η χθεσινή έκκληση του Σιστανί ήρθε ένα 24ωρο μετά τη συνάντησή του με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Αν και ο Σιστανί δεν κατονόμασε κάποιον πολιτικό ηγέτη είναι σαφές ότι εννοούσε τον Ιρακινό πρωθυπουργό.

Τον περασμένο μήνα, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης ζήτησε -μέσω αντιπροσώπου- από τον Μαλικί να διευκολύνει τις πολιτικές εξελίξεις και να παραιτηθεί. Παρ’ όλα αυτά, ο πρωθυπουργός επιμένει να ανανεώσει τη θητεία του για τρίτη φορά.

Στο μεταξύ κι ενώ φαίνεται ότι διαψεύδεται η πληροφορία για φετβά που καλούσε όλες τις γυναίκες στη Μοσούλη να υποβληθούν σε κλειτοριδεκτομή, το «Ισλαμικό Κράτος», το παρακλάδι της Αλ Κάιντα, που πήρε τον έλεγχο μέρους του βόρειου Ιράκ, προειδοποίησε τις γυναίκες στην ίδια πόλη να μην κυκλοφορούν ακάλυπτες γιατί κινδυνεύουν με αυστηρή τιμωρία. Οι σουνίτες εξτρεμιστές, που ανακήρυξαν το νέο τους χαλιφάτο σε μεγάλες περιοχές του Ιράκ και της Συρίας, εξέδωσαν κατευθυντήριες γραμμές για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει οι γυναίκες να ντύνονται και να φορούν τη μαντίλα. Κληρικός στη Μοσούλη ανέφερε στο Ρόιτερς ότι ένοπλοι άνδρες του «Ισλαμικού Κράτους» εμφανίστηκαν στο τζαμί του και τον διέταξαν να διαβάσει την ντιρεκτίβα από τα μεγάφωνα, την ώρα που συγκεντρώνονταν οι πιστοί.

Αμερικανοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως ο αριθμός των ανδρών της οργάνωσης ανερχόταν σε 3.000 μέχρι πρότινος και ενδέχεται να έφτασε τις 20.000 μετά τη στρατολόγηση νέων μελών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή