Πόνος στην Ολλανδία, αίμα στην Ουκρανία

Πόνος στην Ολλανδία, αίμα στην Ουκρανία

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξελίξεις τόσο όσον αφορά το αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών πoυ συνετρίβη όσο και στο πολιτικό επίπεδο καταγράφηκαν την εβδομάδα που πέρασε στην Ουκρανία. Στο μεταξύ, διακομίστηκαν στην Ολλανδία οι πρώτες σοροί των θυμάτων της κατάρριψης του μαλαισιανού Μπόινγκ, το οποίο, όπως δείχνουν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, κατέπεσε όταν επλήγη από πύραυλο εδάφους αέρος, πετώντας πάνω από την Ανατολική Ουκρανία.

Στο αεροδρόμιο του Αϊντχόβεν, στη Νότια Ολλανδία, υποδέχθηκε τα πρώτα 40 φέρετρα ο βασιλιάς της χώρας Βίλχελμ Αλεξάντερ, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, αλλά και δεκάδες άλλοι αξιωματούχοι εκπροσωπώντας τις χώρες από όπου προέρχονταν οι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος, οι οποίοι βρήκαν φρικτό θάνατο την Πέμπτη 17 Ιουλίου. Υστερα από την τήρηση ενός λεπτού σιγής, που πραγματικά ίσχυσε σε ολόκληρη τη χώρα, σε σταθμούς, εργοστάσια, γραφεία, ακόμα και στους δρόμους, στρατιώτες και πεζοναύτες επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος Hercules C-130 και στο αυστραλιανό Boeing C-17 και μετέφεραν τα φέρετρα στις νεκροφόρες που περίμεναν στοιχισμένες στον διάδρομο προσγείωσης. Στη συναισθηματικά φορτισμένη τελετή συμμετείχαν και συγγενείς των θυμάτων.

Από το αεροδρόμιο του Αϊντχόβεν οι νεκροφόρες κινήθηκαν, με αστυνομική συνοδεία, σε μια ενιαία πομπή, μέχρι τον στρατώνα στο Χίλβερσουμ, όπου οι ειδικοί ξεκινήσαν το αργό έργο της αναγνώρισης, προειδοποιώντας ότι μπορεί να χρειαστούν πολλοί μήνες μέχρι οι σοροί να επιστραφούν στους οικείους τους προκειμένου να ταφούν. Οι δρόμοι από το Αϊντχόβεν μέχρι τον στρατώνα είχαν κλείσει και εκατοντάδες άτομα είχαν συγκεντρωθεί στις γέφυρες για να πετάξουν λουλούδια πάνω στις νεκροφόρες. Καθώς η συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας είναι Ολλανδοί, η Ολλανδία έχει εξελιχθεί σε ηγέτιδα στην προσπάθεια ανάκτησης και αναγνώρισης των σορών αλλά και στη διαλεύκανση των αιτίων της συντριβής του αεροπλάνου. Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζουν οι ειδικοί, αλλά και ηγέτες από όλο τον κόσμο, ότι δεν έχουν περισυλλεχθεί όλα τα ανθρώπινα μέλη και οι σοροί από τον τόπο της τραγωδίας.

Οι μάχες στην τοποθεσία όπου συνετρίβη το Μπόινγκ ξανάρχισαν την Τετάρτη ενώ ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία θεωρείται ότι βρίσκεται πλέον σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου και προειδοποίησε και τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να τηρούν τη Συνθήκη της Γενεύης. Επίσης, την εβδομάδα που πέρασε οι ρωσόφωνοι αντάρτες παρέδωσαν σε Μαλαισιανούς αξιωματούχους τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, τα οποία ήδη δόθηκαν στους ειδικούς στη Βρετανία, ενώ Ολλανδοί αναλυτές κατάφεραν να κατεβάσουν επιτυχώς τα δεδομένα από το μαύρο κουτί που καταγράφει τις συνομιλίες στο πιλοτήριο και δεν διαπίστωσαν προσπάθεια των ρωσόφωνων αυτονομιστών να τα παραβιάσουν προκειμένου να καταστρέψουν το περιεχόμενό τους. Παραμένει, ωστόσο, ασαφές τι θα μπορούσαν να αποκαλύψουν οι καταγραφές των μαύρων κουτιών. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονταν ότι έχουν αποδείξεις για ρίψεις πυροβολικού από τα ρωσικά εδάφη εναντίον θέσεων του ουκρανικού στρατού καθώς και ότι μελλοντικά η Ρωσία θα παραδώσει ακόμα βαρύτερα όπλα στους αυτονομιστές αντάρτες.  

Την περασμένη Πέμπτη υπέβαλε την παραίτησή του ο Αρσένι Γιάτσενιουκ, πρωθυπουργός της Ουκρανίας, καταγγέλλοντας το Κοινοβούλιο ότι δεν περνάει τις μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν πληρέστερο έλεγχο του ενεργειακού τομέα και αύξηση της χρηματοδότησης του στρατού. Λίγες ώρες νωρίτερα, δύο κόμματα εγκατέλειπαν την κυβέρνηση συνασπισμού ανοίγοντας τον δρόμο για εκλογές. Ο πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, υποστήριξε την κίνηση, η οποία -όπως υπογράμμισε ένας πολιτικός- «θα καθαρίσει το Κοινοβούλιο από τους πράκτορες του Κρεμλίνου».

Η παραίτηση του πρωθυπουργού Αρσένι Γιάτσενιουκ πιθανότατα να δημιουργήσει κενό στον πυρήνα λήψης αποφάσεων της Ουκρανίας σε μια στιγμή που η χώρα προσπαθεί να αναχαιτίσει τους ρωσόφωνους αυτονομιστές στα ανατολικά της χώρας και να τους καταφέρει ένα γερό πλήγμα μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους. Τέλος, ο Γιάτσενιουκ τόνισε στο Κοινοβούλιο ότι «η Ιστορία δεν πρόκειται να μας συγχωρήσει» για τη μη απελευθέρωση του ελέγχου των ουκρανικών αγωγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή