Νετανιάχου: «Η Χαμάς παραβιάζει την εκεχειρία που η ίδια κήρυξε»

Νετανιάχου: «Η Χαμάς παραβιάζει την εκεχειρία που η ίδια κήρυξε»

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα 24ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, συμφώνησαν οι ένοπλοι μαχητές της Χαμάς, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της οργάνωσης.

«Σε απάντηση στην παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση του λαού μας και τη συγκυρία του Ιντ (σ.σ το Ιντ αλ Φιτρ σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού), συμφωνήθηκε μεταξύ των ομάδων αντίστασης να υιοθετηθεί μία 24ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία, που θα ξεκινήσει σήμερα από τις 14:00 μμ», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Σάμι Αμπού Ζούχρι.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς παραβίασε την 24ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα που πρότεινε η ίδια.

Ερωτηθείς αν το Ισραήλ θα αποδεχτεί την πρόταση για νέα εκεχειρία, ο Νετανιάχου δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN: «Η Χαμάς ούτε καν τηρεί την εκεχειρία που προτείνει η ίδια. Εξακολουθεί να εξαπολύει εναντίον μας επιθέσεις αυτή τη στιγμή που μιλάμε», είπε ο Νετανιάχου και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ «θα λάβει όποια μέτρα είναι απαραίτητα για την προστασία του ισραηλινού λαού».

Νωρίτερα και παρά την παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρία μονομερώς από το Ισραήλ ως τα μεσάνυχτα σήμερα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) νέες ρουκέτες ερίφθησαν από τον παλαιστινιακό θύλακα εναντίον του ισραηλινού εδάφους, όπως ανακοίνωσε ο στρατός.

Πέντε ρουκέτες έπληξαν το Ισραήλ στις περιοχές του Αστνόν και του Ασκελόν, στον νότο, ενώ δύο ακόμη αναχαιτίστηκαν από το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος, σημείωσε η ίδια πηγή.

Επιπλέον περίπου είκοσι ρουκέτες είχαν εκτοξευθεί στη διάρκεια της νύχτας από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ, στις οποίες ο στρατός απάντησε «με στοχευμένα πυρά του πυροβολικού».

Περίπου 1.060 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι και πολλά παιδιά, έχουν σκοτωθεί κατά τις 20 ημέρες των συγκρούσεων. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι 43 στρατιώτες του και τρεις άμαχοι έχουν σκοτωθεί.

Εκκληση του πάπα για τερματισμό της βίας στη Γάζα

Έκκληση για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας έκανε σήμερα ο πάπας Φραγκίσκος απευθυνόμενος στους πιστούς κατά την προσευχή της Κυριακής στο Βατικανό.

«Παρακαλώ σταματήστε, σας το ζητώ από την καρδιά μου, ήρθε η ώρα να σταματήσετε. Σταματήστε, παρακαλώ!», είπε ο πάπας.

Ο πάπας δεν αναφέρθηκε ανοιχτά στην κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά τα σχόλιά του έγιναν μετά τη σημερινή κατάρρευση της εκεχειρίας που είχε συμφωνηθεί μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ.

«Αδελφοί και αδελφές, ποτέ πόλεμο, ποτέ πόλεμο! Πάνω απ΄όλα σκέφτομαι τα παιδιά που στερούνται την ελπίδα για μία ζωή που αξίζει να ζήσεις, για ένα μέλλον.

Νεκρά παιδιά, τραυματισμένα παιδιά, ακρωτηριασμένα παιδιά, ορφανά παιδιά, παιδιά των οποίων τα παιχνίδια είναι ό,τι απέμεινε από τον πόλεμο, παιδιά που δεν μπορούν πια να χαμογελάσουν», ανέφερε στο μήνυμά του.

Ο ποντίφικας έκανε έκκληση για ειρήνη στη Γάζα, στο Ιράκ και στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, η Γαλλία, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, καταδίκασε την αδιάκοπη βία στη Γάζα και στο Ισραήλ και ζήτησε την επείγουσα και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός και την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματύσεων.

Μεγάλη τρομοκρατική επίθεση σχεδίαζε η Χαμάς

Η Χαμάς σκόπευε να χρησιμοποιήσει τις υπόγειες στοές της στη Λωρίδα της Γάζας για να εξαπολύσει μια «μεγάλη τρομοκρατική επίθεση» εναντίον του Ισραήλ τον Σεπτέμβριο, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Μααρίβ.

Η εφημερίδα επικαλείται ανώτερους αξιωματικούς του ισραηλινού στρατού οι οποίοι επισημαίνουν ότι 200 μαχητές της Χαμάς σκόπευαν να διεισδύσουν στο Ισραήλ ταυτόχρονα από δεκάδες υπόγειες σήραγγες που καταλήγουν μέσα ή κοντά σε ισραηλινές συνοικίες κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς σκόπευε να εξαπολύσει την επίθεση αυτή στη διάρκεια του εβραϊκού νέου έτους, που φέτος γιορτάζεται στις 24-26 Σεπτεμβρίου, σημειώνει η Μααρίβ, προσθέτοντας ότι οι πληροφορίες προέρχονται από μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης που συνελήφθησαν στη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα.

Προς το παρόν ο ισραηλινός στρατός δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή