Κίεβο: Χτύπημα πυραύλου δείχνουν τα μαύρα κουτιά

Κίεβο: Χτύπημα πυραύλου δείχνουν τα μαύρα κουτιά

5' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αποσυμπίεση, η οποία προκλήθηκε από έκρηξη πυραύλου, οφείλεται η πτώση του αεροσκάφους των Μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία στις 17 Ιουλίου, δήλωσε  Ουκρανός αξιωματούχος ασφαλείας, επικαλούμενος το πόρισμα από την επεξεργασία των μαύρων κουτιών του αεροσκάφους.

«Σύμφωνα με διεθνείς ερευνητές τα δεδομένα από τα μαύρα κουτιά δείχνουν ότι τα αίτια καταστροφής και συντριβής του αεροπλάνου ήταν η τεράστια αποσυμπίεση που προήλθε από έκρηξη εξαιτίας των διατρήσεων που προκάλεσε ο πύραυλος στην άτρακτο», διευκρίνισε ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου ένας εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας,  Αντρίι Λισένκο.

Ωστόσο, οι επικεφαλής της έρευνας στην Ολλανδία απέφυγαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις λέγοντας ότι «περιμένουν να σχηματίσουν πρώτα μία πλήρη εικόνα γύρω από τι συνέβη».

Το έργο της λήψης των δεδομένων από τα μαύρα κουτιά ανέλαβε η Βρετανία, η οποία στη συνέχεια παρέδωσε τα στοιχεία σε διεθνείς αναλυτές για επεξεργασία. Το Κίεβο και η Δύση κατηγορούν τους φιλορώσους αυτονομιστές για κατάρριψη του αεροσκάφους ενώ η Μόσχα υποστηρίζει ότι η ουκρανική κυβέρνηση ευθύνεται για το δυστύχημα που οδήγησε στον θάνατο και τους 298 επιβαίνοντες.

Επαφές Ομπάμα με Ευρωπαίους ηγέτες

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει προγραμματίσει να συνομιλήσει σήμερα με τέσσερις Ευρωπαίους ηγέτες για την κατάσταση στην Ουκρανία, ανέφερε σήμερα ένας ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου. «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μιλήσει με τους ηγέτες της Γερμανίας (την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ) της Γαλλίας (τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ) της Βρετανίας (τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον) και της Ιταλίας (τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι). Πρόκειται για μία ευκαιρία για τους ηγέτες να διαβουλευθούν μαζί για την Ουκρανία» έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μπεν Ρόουντς.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία

Oι συγκρούσεις που μαίνονται στην ανατολική Ουκρανία ανάγκασαν τους διεθνείς ειδικούς να εγκαταλείψουν τα σχέδια τους, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, να μεταβούν στο σημείο όπου καταρρίφθηκε το αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών προκειμένου να διεξάγουν έρευνες, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι και φιλορώσοι αντάρτες.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι τα μέλη του που ταξίδευαν μαζί με Αυστραλούς και Ολλανδούς ειδικούς αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην πρωτεύουσα της επαρχίας Ντονέτσκ για «λόγους ασφαλείας».

Ο ηγέτης των ανταρτών Βλαντίμιρ Αντιουφέγεφ δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Ντονέτσκ ότι οι αυτονομιστές που συνόδευαν την ομάδα των ειδικών στο σημείο της συντριβής βρέθηκαν μπροστά σε μάχες και γύρισαν πίσω.

Νωρίτερα σήμερα, οι ολλανδικές αρχές είχαν επιβεβαιώσει ότι οι ιατροδικαστές και αστυνομικοί από την Ολλανδία και την Αυστραλία που ήθελαν να μεταβούν στο σημείο της συντριβής είχαν αναγκαστεί να επιστρέψουν καθώς ακούγονταν «εκρήξεις» σε κοντινό σημείο.

Οι σφοδρές συγκρούσεις εμπόδισαν και χθες την προσπάθειά τους.

Ο αναπληρωτής επίτροπος της υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας Άντριου Κόλβιν δήλωσε ότι τα στοιχεία κινδυνεύουν να καταστραφούν αν συνεχιστούν οι συγκρούσεις και όσο περνάει ο χρόνος εξανεμίζονται οι πιθανότητες να βρεθούν όλες οι σοροί και των 298 επιβαινόντων που σκοτώθηκαν από την κατάρριψη του αεροπλάνου.

Ο στρατός εισήλθε σε πόλεις κοντά στο σημείο της συντριβής

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι εισήλθαν σε πολλές πόλεις που τελούσαν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών και οι οποίες βρίσκονται κοντά στο σημείο της συντριβής του Μπόινγκ των Malaysia Airlines, ενώ ανέκτησαν τον έλεγχο ενός στρατηγικής σημασίας λόφου που βρίσκεται σε κοντινό σημείο.

Οι στρατιώτες εισήλθαν στις πόλεις Σαχτάρσκ και Τόρεζ, στο ανατολικό Ντονέτσκ και ανέκτησαν τον έλεγχο του λόφου Σαβούρ-Μογκουίλα διευκρίνισαν οι ουκρανικές δυνάμεις σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσαν. Οι συγκρούσεις συνεχίζονταν επίσης στο Σνιτζνέ, σε κοντινή απόσταση, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο λόφος «Σαβούρ Μογκουίλα συνιστά ένα στρατηγικής σημασίας ύψωμα στα σύνορα των περιοχών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ και εκείνου του Ροστόφ στη Ρωσία, απ’ όπου οι τρομοκράτες βάλλουν εναντίον των Ουκρανών στρατιωτών και κάποιων χωριών, κυρίως του Μαρινίβκα» υπογράμμισε η ουκρανική προεδρία σε μία χωριστή ανακοίνωση, χωρίς να διευκρινίσει εάν ενδεχομένως υπάρχουν θύματα.

Βόρεια του Ντονέτσκ, οι ουκρανικές δυνάμεις επίσης ανέφεραν ότι ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης Ντεμπαλτσέβε και ενίσχυσαν τη στρατιωτική τους παρουσία με στόχο την «απελευθέρωση» του προπυργίου των ανταρτών Γκορλίβκα.

Επίσης ανέφεραν ότι εισήλθαν στην πόλη Λουτουγκινέ στην περιοχή του Λουχάνσκ.

Ναβί Πιλάι: «Η πτώση του αεροσκάφους μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου»

Η πτώση του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, το οποίο κατερρίφθη από πύραυλο σε περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχεται από τους φιλορώσους αντάρτες, μπορεί να συνιστά «έγκλημα πολέμου», δήλωσε σήμερα η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι.

«Αυτή η παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεδομένων των συνθηκών μπορεί να αντιστοιχεί σε έγκλημα πολέμου», δηλώνει η Ναβί Πιλάι σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα.

«Θα γίνουν τα πάντα» ώστε οι υπεύθυνοι αυτής της τραγωδίας, «όποιοι και αν είναι, να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Είναι επιτακτική η ανάγκη για τη διεξαγωγή μίας ταχείας, διεξοδικής, αποτελεσματικής και ανεξάρτητης έρευνας για το συμβάν», τονίζεται επίσης στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, ο ΟΗΕ καταγγέλλει σε έκθεσή του τη χρησιμοποίηση, από τους φιλορώσους αυτονομιστές και από τις ουκρανικές δυνάμεις, βαρέων όπλων εντός των κατοικημένων περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, 1.129 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 3.442 έχουν τραυματισθεί από τα μέσα του Απριλίου, δηλαδή από την έναρξη της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» του ουκρανικού στρατού, κατά τις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία.

Λαβρόφ: Η Μόσχα δεν θα προχωρήσει σε αντίποινα μετά τις κυρώσεις

Η Μόσχα δεν θα προχωρήσει σε αντίποινα, ούτε θα αντιδράσει «υστερικά» ως απάντηση στις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και την ΕΕ για την ουκρανική κρίση, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Δεν ετοιμαζόμαστε να εφαρμόσουμε το 'οφθαλμόν αντί οφθαλμού», είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και πρόσθεσε ότι «θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ψυχραιμία και ο πρόεδρος έχει ήδη πει ότι φυσικά και δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε. Αλλά το να καταληφθούμε από υστερία και να απαντήσουμε σε ένα χτύπημα με χτύπημα (είναι κάτι που) δεν αξίζει σε μεγάλη χώρα».

Ο Λαβρόφ αναφέρθηκε και στο αεροπλάνο των Μαλαισιανών Αερογραμμών το οποίο καταρρίφθηκε στην ανατολική Ουκρανία σε περιοχή που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές κι εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η έρευνα για τις συνθήκες συντριβής του θα είναι αντικειμενική και θα σεβαστεί το τεκμήριο της αθωότητας.

«Μόνο η έντιμη, ανοιχτή συμμετοχή όλων όσοι έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες σχετικά με το αεροπορικό δυστύχημα μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογική.

Οτιδήποτε άλλο θα το θεωρήσουμε δόλια προσπάθεια επιρροής της έρευνας, που θέτει υπό αμφισβήτηση το τεκμήριο της αθωότητας».

Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι η Μόσχα αισιοδοξεί πως οι επιθεωρητές του ΟΑΣΕ θα μπορέσουν να αναπτυχθούν κατά μήκος της ρωσικής μεθορίου με την Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή