ΚΟΣΜΟΣ

Τζ. Κέρι: Μας ζητήθηκε βοήθεια από το Ισραήλ για την εκεχειρία

tz-keri-mas-zitithike-voitheia-apo-to-israil-gia-tin-ekecheiria-2037412

Το Ισραήλ ζήτησε από τις ΗΠΑ να το βοηθήσουν να καταλήξει σε μια εκεχειρία με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Ο Κέρι επεσήμανε ότι συνομίλησε εκ νέου «το προηγούμενο βράδυ με τον πρωθυπουργό» του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος «αναφέρθηκε στην ιδέα και την πιθανότητα μιας εκεχειρίας».

Ο Νετανιάχου «επανέλαβε ότι θα δεχόταν μια εκεχειρία η οποία θα επέτρεπε στο Ισραήλ να προστατευθεί από τις [υπόγειες] σήραγγες» στη Λωρίδα της Γάζας, πρόσθεσε ο αμερικανός υπουργός.

«Εργαζόμαστε πολύ σοβαρά και πιστεύω με σταθερό τρόπο με τους ισραηλινούς φίλους μας, ώστε να βρεθεί ένας τρόπος να μειωθούν οι απώλειες ζωών πολιτών, να αποτραπεί η περαιτέρω όξυνση της κατάστασης», εξήγησε ο Κέρι.

Μόλις επέστρεψε στις ΗΠΑ από μια περιοδεία του στη Μέση Ανατολή το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ο Κέρι δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις από τον ισραηλινό Τύπο ο οποίος τον κατηγόρησε ότι χρησιμοποίησε το Κάιρο ως βάση του και γελοιοποίησε τις διπλωματικές του προσπάθειες οι οποίες κατέληξαν μόνο σε μια εκεχειρία διάρκειας 12 ωρών.

«Έχω ήδη δεχθεί πλήγματα στην πολιτική. Δεν ανησυχώ γι’ αυτό. Δεν πρόκειται για εμένα, πρόκειται για το Ισραήλ και για το δικαίωμά του να υπερασπίζεται τον εαυτό του», σημείωσε ο Κέρι.