Η Ιταλία στέλνει πυροσβεστικά στη Λιβύη

Η Ιταλία στέλνει πυροσβεστικά στη Λιβύη

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις φλόγες έχει τυλιχθεί η Τρίπολη εν μέσω της μαινόμενης σύγκρουσης μεταξύ των ισλαμιστικών ενόπλων οργανώσεων, που ανταγωνίζονται για την εγκαθίδρυση της ισχύος τους στην περιοχή, η οποία έχει διαρκέσει για πάνω από δύο εβδομάδες. Η πυρκαγιά που ξέσπασε κοντά στον διεθνή αερολιμένα της Λιβύης στην Τρίπολη την Κυριακή από τη ρίψη ρουκετών σε δύο δεξαμενές πετρελαίου, που περιέχουν τουλάχιστον 6 εκατ. λίτρα καυσίμου έκαστη, συνέχισε να καίει και την Τρίτη.

Οι αρχές της Λιβύης ανακοίνωσαν ότι η ιταλική κυβέρνηση και η εθνική ιταλική ενεργειακή εταιρεία ENI θα στείλουν επτά πυροσβεστικά αεροπλάνα για να βοηθήσουν στη μάχη ενάντια στις φλόγες. Η Ιταλία συμφώνησε, επίσης, να στείλει ομάδες πυροσβεστών, αφού η λυβική κυβέρνηση έχει υπογραμμίσει τον κίνδυνο η πυρκαγιά να επεκταθεί στη δεξαμενή φυσικού αερίου. Την ίδια στιγμή, η Τρίπολη πλήττεται από σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα, καθώς πολλά πρατήρια έχουν κλείσει υπό την απειλή των μαχών.

Σε άλλες εξελίξεις, ένα παραστρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στα ανατολικά της Βεγγάζης. Οπως σχολίασε ο στρατηγός Σαγκρ αλ-Τζερουχί, επικεφαλής για τις αεροπορικές επιχειρήσεις, δεν είναι ξεκάθαρο εάν το μαχητικό αεροσκάφος χτυπήθηκε από πυρά ή εάν υπήρξε βλάβη. Ο πιλότος διέφυγε επιτυχώς από το αεροπλάνο, σύμφωνα με μάρτυρα που είπε ότι είδε το αλεξίπτωτό του να ανοίγει προτού συντριβεί το σκάφος, το οποίο μόλις είχε πραγματοποιήσει επίθεση σε θέσεις των ισλαμιστών.

Η κυβέρνηση της Λιβύης έχει απευθύνει έκκληση σε πολλές χώρες για βοήθεια, ενώ η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν δηλώσει ότι θα συμβάλουν στην προσπάθεια για την παύση των συγκρούσεων. Την Τρίτη η κυβέρνηση της χώρας κάλεσε ξανά για εκεχειρία. Ο ΟΗΕ κλήθηκε από τις δυτικές δυνάμεις να διαδραματίσει έναν ουσιαστικό ρόλο στην προώθηση της πολιτικής προόδου για την επαναφορά της σταθερότητας στη Λιβύη. Οι συγκρούσεις, ωστόσο, έχουν οδηγήσει πολλούς αλλοεθνείς κατοίκους της Λιβύης να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ανάμεσά τους βρίσκονται τουλάχιστον 3.000 γιατροί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή