ΚΟΣΜΟΣ

Η L’ Unita ανέστειλε την κυκλοφορία της

Η L’ Unita ανέστειλε την κυκλοφορία της

ΡΩΜΗ. Η L’ Unita, η ιστορική εφημερίδα της ιταλικής Αριστεράς, που ιδρύθηκε από τον Αντόνιο Γκράμσι, αναστέλλει αύριο την κυκλοφορία της μετά την αποτυχία των μετόχων της να συμφωνήσουν σε μια μελλοντική στρατηγική. «Σκότωσαν τη L’ Unita» ήταν ο χθεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας. Εκτός από τρεις σελίδες αφιερωμένες στο επικείμενο κλείσιμο και μία ολοσέλιδη διαφήμιση του ηλεκτρονικού της βιβλιοπωλείου, η υπόλοιπη εφημερίδα ήταν κενή.

Η L’ Unita, η οποία ιδρύθηκε το 1924 από τον Γκράμσι ως επίσημο όργανο της κεντρικής επιτροπής του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCI), επέζησε τη φασιστική περίοδο κυκλοφορώντας παράνομα, αλλά μετά τη διάλυση του κόμματος τη δεκαετία του ’90 κατάφερε να επιβιώσει κλείνοντας μόνο για μια σύντομη περίοδο το 2000 για να ξανανοίξει στη συνέχεια με νέους ιδιώτες μετόχους. Οπως συνέβη και με τον υπόλοιπο τομέα των μέσων ενημέρωσης, η εφημερίδα επλήγη από την έλευση της διαδικτυακής εποχής αλλά και από την οικονομική κρίση στην Ιταλία, επισωρεύοντας χρέη εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι πωλήσεις της μειώνονταν σταθερά, πέφτοντας στα περίπου 20.000 φύλλα την ημέρα.

Με τη διοίκηση να ζητεί 1,6 εκατ. ευρώ για να εγγυηθεί τη βιωσιμότητα της εφημερίδας μέχρι τον Σεπτέμβριο, η συνάντηση που είχαν οι μέτοχοι κατέληξε στο να απορριφθούν τρεις προτάσεις. Το γεγονός ότι μεταξύ των προτάσεων βρισκόταν και μία της δεξιάς βουλευτού Ντανιέλα Σαντανκέ και μία ενός από τους στενότερους συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, υπογραμμίζει τις διαστάσεις της κρίσης. Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι (PD), το οποίο διατηρεί ένα μειοψηφικό πακέτο μετοχών, είχε υποσχεθεί να βοηθήσει, αλλά ανακοίνωσε ότι δεν ευθύνεται για τα προβλήματα της εφημερίδας.

«Η ευθύνη ανήκει σε εκείνους που είχαν μέχρι σήμερα τη διαχείρισή της», είπε ο ταμίας του κόμματος Φραντσέσκο Μπονιφάτσι, αλλά πρόσθεσε ότι το κόμμα θα προσπαθήσει ώστε η εφημερίδα να μην κλείσει. «Το PD δεσμεύεται κατά 100% να βρεθεί λύση». Πέραν των οικονομικών προβλημάτων της εφημερίδας, επισημαίνει το Ρόιτερς, η κρίση στη L’ Unita αντανακλά και τον αποπροσανατολισμό της ιταλικής Αριστεράς ύστερα από την άνοδο στην εξουσία του Ρέντσι, ενός εκσυγχρονιστή, ο οποίος ανέλαβε την δέσμευση να γκρεμίσει τις παλαιές δομές του κόμματος.