Eκρηξη πλαστικής ομορφιάς

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανθεί σε ολόκληρο τον κόσμο η πλαστική χειρουργική αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Independent, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι εκατομμύρια άνθρωποι υποβάλλονται σε μικρότερες ή μεγαλύτερες χειρουργικές επεμβάσεις προκειμένου να βελτιώσουν κατά το δοκούν την εικόνα τους. Ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις είναι αυτή της αύξησης του μεγέθους των μαστών, η λιποαναρρόφηση, ενώ πολύ δημοφιλής ιατρική πράξη είναι και οι ενέσεις μπότοξ.

Περισσότερο από 23 εκατομμύρια επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής και μη χειρουργικές ιατρικές πράξεις τέτοιου είδους πραγματοποιήθηκαν το 2013 σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής. Ολα τα ρεκόρ τα έσπασαν οι ΗΠΑ όπου τέσσερα εκατομμύρια άτομα βρέθηκαν στα ιατρεία των πλαστικών χειρουργών και ακολουθεί η Βραζιλία με περισσότερες από δύο εκατομμύρια ιατρικές πράξεις αυτού του τύπου. Ακολουθούν το Μεξικό, η Γερμανία, η Ισπανία, η Κολομβία, η Ιταλία, η Βενεζουέλα, η Αργεντινή και το Ιράν. Η Βρετανία, αξίζει να σημειωθεί, δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στα δέκα κράτη με τις περισσότερες επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής, αλλά κατέχει τη δέκατη τέταρτη θέση όσον αφορά τον αριθμό των πλαστικών χειρουργών.

Ομως και οι αριθμοί που έδωσε στη δημοσιότητα η Βρετανική Ενωση Αισθητικών Πλαστικών Χειρουργών δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητοι καθώς αποκαλύπτουν ότι μέσα στο 2013 οι αισθητικές επεμβάσεις αυξήθηκαν κατά 17% χωρίς σε αυτό να περιλαμβάνονται οι μη χειρουργικές αγωγές.

Πιο δημοφιλής ιατρική πράξη σε ολόκληρο τον κόσμο που εντάσσεται στον τομέα της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής είναι το μπότοξ. Η τοξίνη, που υπό ορισμένες συνθήκες είναι θανατηφόρος, εγχέεται προκειμένου να παραλύσει κάποιους μύες του προσώπου επιβραδύνοντας έτσι τη διαδικασία γήρανσης και χαρίζοντας πιο νεανική όψη. Αλλες μη χειρουργικές πράξεις που έχουν κερδίσει την καρδιά των γυναικών -και όχι μόνο- είναι η χημική απολέπιση, η αποτρίχωση με λέιζερ και πολλές άλλες.

Η πιο δημοφιλής

Οσον αφορά τους μαστούς, πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 1,7 εκατ. χειρουργικές επεμβάσεις σε αυτούς τους αδένες, γεγονός που καθιστά τη χειρουργική στους μαστούς την πιο δημοφιλή επέμβαση πλαστικής χειρουργικής σε όλο τον κόσμο. Ακολουθούν η λιποαναρρόφηση, η βλεφαροπλαστική, η λιπογλυπτική και η ρινοπλαστική. Το 90% του συνόλου των επεμβάσεων πλαστικής χειρουργικής γίνεται σε γυναίκες. Οι άνδρες υποβλήθηκαν τη χρονιά που πέρασε σε τρία εκατομμύρια επεμβάσεις και κυρίως ρινοπλαστική, σε μείωση του όγκου των μαστών και σε βλεφαροπλαστική.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η ενίσχυση του ανδρικού μορίου είναι η πιο δημοφιλής επέμβαση στη Γερμανία όπου τρεις χιλιάδες άνδρες βρέθηκαν στην άκρη του χειρουργικού νυστεριού, ενώ επιτυχία γνώρισαν αυτού του είδους οι επεμβάσεις σε Βενεζουέλα, Ισπανία και Μεξικό. Στη Βρετανία πιο δημοφιλείς επεμβάσεις στις γυναίκες είναι οι επεμβάσεις στους μαστούς, το λίφτινγκ και η βλεφαροπλαστική, ενώ στους άνδρες η ρινοπλαστική, η βλεφαροπλαστική και η μείωση του όγκου των μαστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή