Αγνωστη φυλή του Αμαζονίου

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απομονωμένοι ιθαγενείς, γυμνοί με καλυμμένα μόνο τα γεννητικά τους όργανα, κρατώντας τόξα και βέλη, εμφανίστηκαν μέσα από τροπικό δάσος του Αμαζονίου κι έκαναν την πρώτη επαφή τους με τον έξω κόσμο, όπως φαίνεται σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα. Στο φιλμάκι φαίνονται οι ιθαγενείς, που μιλούν Πανόαν, να επικοινωνούν με ντόπιους από τη βόρεια Βραζιλία κατά μήκος του ποταμού Ενβίρα, κοντά στα σύνορα με το Περού. Σε μια τρυφερή στιγμή της ταινίας, ένας ντόπιος ντυμένος με αθλητικό σορτσάκι δίνει μπανάνες σε δύο ιθαγενείς, που μοιάζουν να τον φοβούνται, πλησιάζουν καχύποπτα, γραπώνουν γρήγορα τα φρούτα και οπισθοχωρούν. Ειδικοί στη Βραζιλία πιστεύουν ότι πιθανότατα οι ιθαγενείς πέρασαν τα σύνορα από το Περού λόγω των πιέσεων που υφίστανται στα πάτρια εδάφη από την παράνομη υλοτομία και τη διακίνηση ναρκωτικών.

Μετά την πρώτη επαφή με τους ιθαγενείς στα τέλη Ιουνίου, ομάδα του Εθνικού Ιδρύματος Ινδιάνων της Βραζιλίας (FUNAI) ταξίδεψε στην περιοχή και απαθανάτισε μια δεύτερη συνάντηση. Οι Ινδιάνοι, μέλη της φυλής γνωστής ως Ρίο Χινάνε, εμφανίστηκαν για λίγο και στη συνέχεια επέστρεψαν στο δάσος. «Σφύριζαν κι έκαναν ήχους ζώων», ανέφερε ο αξιωματούχος του FUNAI, Κάρλος Τραβάσος. Στη συνέχεια επιστρατεύθηκαν δύο διερμηνείς που καταλαβαίνουν τη γλώσσα τους. «Μιλούν τη γλώσσα μας. Ημουν τόσο ευτυχής που μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε», είπε ένας από τους δύο διερμηνείς. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, οι ιθαγενείς βγήκαν από το δάσος σε αναζήτηση όπλων και συμμάχων. «Μας περιέγραψαν πώς τους επιτέθηκαν μη ιθαγενείς και πολλοί πέθαναν αφότου προσβλήθηκαν από γρίπη και διφθερίτιδα».

Ο ανθρωπολόγος Τερ Ακίνο εξήγησε ότι είναι πιθανό να έψαχναν τσεκούρια, μαχαίρια και δοχεία. «Είναι ένας λαός που ψάχνει για τεχνολογία. Είναι σημαντικό για τη ζωή τους επειδή υπάρχει κάποιος εσωτερικός πόλεμος στη φυλή τους και εξαιτίας της επικοινωνίας τους με μη ιθαγενείς», πρόσθεσε. Μια άλλη σκηνή του βίντεο δείχνει τους ιθαγενείς να παίρνουν τσεκούρια από την επαρχία Σιμπατία. Ετερη εκδοχή δεν αποκλείει τα μέλη της φυλής να αναζητούσαν αυγά από χελώνες. Εμπειρογνώμονες του FUNAI ανέφεραν, εξάλλου, πως είναι πιθανό να επέστρεψαν στην περιοχή αφότου κόλλησαν γρίπη. Κυβερνητική ιατρική ομάδα εκλήθη να παρακολουθήσει επτά μέλη της φυλής. Ανθρωπιστικές οργανώσεις κατήγγειλαν πως το περιστατικό είναι ανησυχητικό, αφού επιδημίες γρίπης εξολόθρευσαν ολόκληρες φυλές στο παρελθόν. Στη Βραζιλία παρατηρείται ο μεγαλύτερος αριθμός απομονωμένων φυλών στον κόσμο, συνολικά 77, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του FUNAI.

Τροφοσυλλέκτες, κυνηγοί

Ελάχιστα γνωρίζουμε γι’ αυτές τις φυλές. Μάλλον πρόκειται για απογόνους Ινδιάνων που κατάφεραν να διαφύγουν την υποδούλωση ή την εξόντωση ιθαγενών στα τέλη του 19ου αιώνα. Μέλη των φυλών αυτών ζουν σε κοινόβια, είναι τροφοσυλλέκτες και κυνηγοί, τρώνε πουλιά, ζώα, ψάρια, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Στο παρελθόν έχουν επιτεθεί με τόξα κατά αεροπλάνων, συνήθως όμως τείνουν να παραμένουν βαθιά μέσα στα τροπικά δάση, για να προστατευτούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή