Σε εμπόλεμη περιοχή οι παρατηρητές

Σε εμπόλεμη περιοχή οι παρατηρητές

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ουκρανικός στρατός σημείωσε εδαφικά κέρδη στην Ανατολική Ουκρανία, ύστερα από σφοδρές μάχες εξαιτίας των οποίων ήταν απαγορευτική η πρόσβαση των διεθνών παρατηρητών στην περιοχή συντριβής του Μπόινγκ 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών. Οι παρατηρητές έφθασαν στην περιοχή της συντριβής την Πέμπτη, μετά τη συμφωνία για χάραξη ασφαλούς διαδρόμου που συνήφθη στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Δεκάδες ειδικοί από την Ολλανδία, την Αυστραλία και τον ΟΑΣΑ μετέβησαν με 15 αυτοκίνητα και ένα πούλμαν έξω από το χωριό Χραμπόβε, όπου έχουν διασκορπιστεί τα συντρίμμια του αεροσκάφους. Στόχος της αποστολής είναι να εντοπίσει ό,τι απέμεινε από τις 80 σορούς που αγνοούνται (περίπου 200 σοροί επιβατών μεταφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Ολλανδία), καθώς και τα προσωπικά τους αντικείμενα. Προκειμένου να φθάσουν στο Χραμπόβε, οι διεθνείς ειδικοί έφυγαν από τη βάση τους, στο ελεγχόμενο από τους αντάρτες Ντονέτσκ, πέρασαν σε περιοχή ελεγχόμενη από τον κυβερνητικό στρατό και επέστρεψαν σε περιοχή ελεγχόμενη από τους αντάρτες.

Τα ουκρανικά στρατεύματα πολιορκούν το Λουχάνσκ, τη μικρότερη από τις δύο πόλεις που ελέγχονται από τους αντάρτες, και το έχουν αποκόψει από την παροχή νερού, ηλεκτρικού και τροφίμων. Παράλληλα σφίγγουν τον κλοιό τους γύρω από το Ντονέτσκ, φέρνοντας πιο κοντά ένα κρίσιμο ερώτημα: πώς θα αντιδράσει η Ρωσία αν οι αντάρτες ηττηθούν;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή