Γαλλία: Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Γαλλία: Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επέτειο των 100 χρόνων από την κήρυξη του πολέμου από τη Γερμανία στη Γαλλία τίμησαν ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Γερμανός ομόλογός του Γιόακιμ Γκάουκ.

Αναφέρθηκαν μάλιστα από κοινού στα διδάγματα της βαρβαρότητας του Χαρτμανσβίλερκοπφ, στα Βόσγια Όρη της ανατολικής Γαλλίας.

«Η Γαλλία και η Γερμανία, πέρα από τα δεινά και το πένθος, είχαν την τόλμη να συμφιλιωθούν: ήταν ο πιο όμορφος τρόπος να τιμηθούν οι νεκροί και να δοθεί στους ζωντανούς η εγγύηση της ειρήνης», δήλωσε ο Ολάντ από το σημείο αυτό που είναι αφιερωμένο στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Γάλλος Πρόεδρος βρήκε εξάλλου την ευκαιρία να απευθύνει έκκληση για εκεχειρία στη Γάζα, στέλνοντας ένα μήνυμα ειρήνης.

Οι δύο πρόεδροι υπέγραψαν κοινή διακήρυξη με την ευκαιρία της τοποθέτησης της πρώτη πέτρας του γαλλογερμανικού μουσείου του Χαρτμανσβίλερκοπφ, «του πρώτου διακρατικού ινστιτούτου αφιερωμένου στον Μεγάλο Πόλεμο», το οποίο αναμένεται να ανοίξει για το κοινό το 2017.

Τη Δευτέρα Ολάντ και Γκάουκ θα βρεθούν στη Λιέγη με αρκετούς άλλους ηγέτες για να τιμήσουν την επέτειο των 100 χρόνων από την εισβολή της Γερμανίας στο Βέλγιο, στις 4 Αυγούστου 1914.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή