Ιράκ: Υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους το μεγαλύτερο φράγμα στη Μοσούλη

Ιράκ: Υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους το μεγαλύτερο φράγμα στη Μοσούλη

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν ακόμη δύο πόλεις στο βόρειο Ιράκ σήμερα αφού εκδίωξαν τους κούρδους μαχητές, όπως δήλωσαν κάτοικοι και κούρδοι αξιωματούχοι.

«Οι πεσμεργκά (κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας) αποσύρθηκαν από τη Σίντζαρ, το ΙΚ εισέβαλε στην πόλη», δήλωσε ο Χάιρ Σιντζάρι. «Ύψωσαν τη σημαία τους στα κυβερνητικά κτίρια», πρόσθεσε ο αξιωματούχος αυτός της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK).

Οι κάτοικοι της Σίντζαρ, που βρίσκεται 115 χιλιόμετρα δυτικά της Μοσούλης κοντά στα σύνορα με τη Συρία, δήλωσαν ότι οι ισλαμιστές μαχητές έθεσαν υπό τον έλεγχό τους και πολλά χωριά στην περιοχή, μετά την υποχώρηση των πεσμεργκά.

Το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Σουμάρια μετέδωσε επίσης την είδηση για την κατάληψη της πόλης, ενώ πρόσθεσε ότι οι τζιχαντιστές επέτρεψαν στους κατοίκους να την εγκαταλείψουν και να αναζητήσουν καταφύγιο στην αυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν. Στην πόλη Σίντζαρ ζουν κυρίως μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των γεζίντι, του οποίους οι ισλαμιστές θεωρούν άπιστους.

Παράλληλα το ΙΚ κατέλαβε σήμερα και την πόλη Ουάνα καθώς και το μεγαλύτερο φράγμα του Ιράκ στη Μοσούλη, μετά την υποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας, όπως επιβεβαίωσαν πηγές από τους πεσμεργκά.

Οι πεσμεργκά υποχώρησαν από το φράγμα της Μοσούλης στον Τίγρη ποταμό, περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης, αφού οι τζιχαντιστές τους έδωσαν τελεσίγραφο δύο ωρών να αποχωρήσουν χωρίς μάχη.

Με την κατάληψη του φράγματος αυτού οι ισλαμιστές μαχητές, που έχουν απειλήσει ότι θα προελάσουν ως τη Βαγδάτη και θα ανατρέψουν την κυβέρνηση της χώρας, έχουν πλέον τη δυνατότητα να προκαλέσουν πλημμύρες σε μεγάλες πόλεις του Ιράκ.

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους συνεχίζουν την προέλασή τους στο βόρειο Ιράκ προς τις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι. Ήδη έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πόλη Ζούμαρ, περίπου 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μοσούλης.

Εξάλλου σε μια ανακοίνωσή του που ανήρτησε στη διάρκεια της νύχτας στο Twitter η οργάνωση ισχυρίστηκε ότι έχει καταλάβει την πετρελαιοπηγή Άιν Ζάλα και περίπου 10 ακόμη χωριά στην περιοχή και «έφτασε στο τρίγωνο των συνόρων μεταξύ του Ιράκ, της Συρίας και της Τουρκίας».

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή