ΚΟΣΜΟΣ

Από «σοβαρή παράλειψη καθήκοντος» η πολύνεκρη έκρηξη στο κινεζικό εργοστάσιο

apo-sovari-paraleipsi-kathikontos-i-polynekri-ekrixi-sto-kineziko-ergostasio-2038202

Αξιωματούχος της υπηρεσίας εργασιακής ασφάλειας της Κίνας χαρακτήρισε τα γεγονότα που οδήγησαν στην πολύνεκρη έκρηξη στο εργοστάσιο ανταλλακτικών αυτοκινήτων "πολύ σοβαρή παράλειψη καθήκοντος", μετέδωσε σήμερα το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Η έκρηξη στο εργοστάσιο Kunshan Zhongrong Products στην πόλη Κουνσάν το Σάββατο προκάλεσε τον θάνατο 75 ανθρώπων και τον τραυματισμό 185, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής έρευνας, η έκρηξη προκλήθηκε από την ανάφλεξη βιομηχανικής σκόνης που βρισκόταν σε υψηλή συγκέντρωση σε χώρο του εργοστασίου.

Η εταιρεία Kunshan Zhongrong, που επεξεργάζεται ζάντες αλουμινίου για την General Motors και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα για την αποθήκευση επικίνδυνων υλικών, δεν διέθετε το κατάλληλο σύστημα εξαερισμού και διέθετε ακατάλληλο σύστημα ηλεκτροδότησης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Η διεύθυνση του εργοστασίου αγνόησε τις προειδοποιήσεις για τη συγκέντρωση της βιομηχανικής σκόνης, δεν είχε εγκαταστήσει κατάλληλα μέσα πυρασφάλειας και δεν μερίμνησε για την εκπαίδευση του προσωπικού στην εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων δύο στελέχη της εταιρείας κρατούνται, ενώ ο πρόεδρος της Κίνα Σι Τζινπίνγκ ζήτησε τη διεξαγωγή διεξοδικής έρευνας για την εξακρίβωση της αιτίων του βιομηχανικού δυστυχήματος και την τιμωρία των υπευθύνων.