Οι διακοπές των Σαρκοζί

5' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

La vie est belle», γράφει ειρωνικά ο γαλλικός Τύπος για τον τέως πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας – η ζωή είναι ωραία. Από την περασμένη εβδομάδα που το Paris Match δημοσίευσε τις φωτογραφίες του ζεύγους Σαρκοζί, από τις διακοπές τους στο εξοχικό της οικογένειας Μπρούνι στη νότια Γαλλία, όλα τα μάτια είναι στραμμένα επάνω τους. Και μολονότι φίλοι και εχθροί αναμένουν εναγωνίως την επόμενη κίνησή του, εκείνος φαίνεται ανέμελος και χαμογελαστός να λιάζεται σε παραλία της Κυανής Ακτής με την Κάρλα και την 33 μηνών κόρη τους Τζούλια… Αλλωστε από την πολυτελή εξοχική κατοικία του Cap Nègre της Γαλλικής Ριβιέρας, όπου περνά σχεδόν όλα τα καλοκαίρια του από το 2008, επέλεξε να ξεκινήσει και φέτος τις διακοπές του μετά τις αναταράξεις. Σε λίγες μέρες θα αναχωρήσει οικογενειακώς για το Μπαλί. Αυτήν τη χρονιά όμως, εμφανώς πιο χαλαρός, με ελάχιστους σωματοφύλακες στην υπηρεσία του, θέλησε να αναζωογονηθεί και να ανακτήσει τις δυνάμεις του κοντά στα αγαπημένα του πρόσωπα.

Ολη η οικογένεια είναι παρούσα. Η μητέρα του, οι τρεις γιοι του από τους δύο προηγούμενους γάμους του, η Κάρλα και η κόρη τους. Η τέως πρώτη κυρία αποφεύγει κάθε συζήτηση που ενδέχεται να διαταράξει τη γαλήνη του, γράφει το Paris Match. «Ειλικρινά δεν έχω ιδέα τι θα αποφασίσει», είπε όταν ρωτήθηκε σχετικά από άτομο του στενού κύκλου της. 

Εκείνος, από την πλευρά του, δεν θέλει να χάσει τη φόρμα του μέσα στο καλοκαίρι, καθώς το φθινόπωρο προβλέπεται θυελλώδες. Το καθημερινό του πρόγραμμα στην εξοχή περιλαμβάνει την προπόνηση ενός… πρωταθλητή: 50 χιλιόμετρα με το ποδήλατο μέσα στο δάσος, τρέξιμο, κολύμπι – με το χρονόμετρο πάντα στο χέρι.

Εκείνο όμως που πραγματικά τον αποφορτίζει είναι η λογοτεχνία. Φέτος επέλεξε να διαβάσει ξανά το αγαπημένο του βιβλίο, «Οι τρεις σωματοφύλακες», και δύο ακόμη: τις «Χαμένες ψευδαισθήσεις» του Μπαλζάκ, αλλά και το «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο» του Προυστ, ειδικότερα το «Xρόνο που ξαναβρέθηκε», που, όπως αναφέρει το αποκλειστικό ρεπορτάζ του γαλλικού περιοδικού, συμβαδίζει με την ψυχολογία του.

«To Paris Match αποδεικνύεται τελικά το αγαπημένο μέσο του τέως προέδρου προκειμένου να διατηρήσει την εικόνα του σωστού οικογενειάρχη, περνώντας παράλληλα και τα πολιτικά του μηνύματα», αναφέρει ο γνωστός Γάλλος δημοσιογράφος Louis Boy. Αν και παλαιότερα οι σχέσεις του Σαρκοζί με τον όμιλο Lagardère που εκδίδει το περιοδικό δεν ήταν ιδιαίτερα αρμονικές, η στήριξη προς το πρόσωπό του είναι πλέον εμφανής. Οι φωτογραφίες άλλωστε που δημοσιεύονται δεν είναι παπαρατσικές. Εχουν ληφθεί με τη σύμφωνη γνώμη του ίδιου, ως μέρος της στρατηγικής μιας καλά οργανωμένης αντεπίθεσης.

Τα σκάνδαλα τον καταδιώκουν

Είναι προφανές ότι μετά τις εξελίξεις στις αρχές του Ιουλίου ο Σαρκοζί βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η επάνοδός του στην πολιτική σκηνή έχει αρχίσει να προσκρούει σε εμπόδια, κάτι που χαροποιεί ιδιαίτερα τους πολιτικούς του αντιπάλους, που είναι πολλοί. Η είδηση της κράτησής του από την Υπηρεσία Καταπολέμησης Διαφθοράς και Οικονομικών Εγκλημάτων αλλά και η εξαντλητική 15ωρη ανάκρισή του ως υπόπτου για δωροδοκία, αθέμιτη άσκηση επιρροής και παραβίαση του απορρήτου δικαστικών ερευνών έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση διεθνώς. Είναι άλλωστε η πρώτη φορά στα χρονικά της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας που ένας τέως πρόεδρος τίθεται υπό προσωρινή κράτηση. Στο παρελθόν ο Ζακ Σιράκ είχε επίσης απασχολήσει τη γαλλική Δικαιοσύνη, αλλά ουδέποτε υπεβλήθη σε παρόμοια διαδικασία.

Από τις αρχές του χρόνου ο Σαρκοζί ήταν στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης, που είχε δώσει το πράσινο φως για την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών του, στο πλαίσιο έρευνας για ενδεχόμενη παράνομη χρηματοδότηση (50 εκατομμυρίων ευρώ!) της νικηφόρας προεδρικής εκστρατείας του το 2007 από τον πρώην δικτάτορα της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι. Σύμφωνα με τη Le Monde, από αυτές τις συνομιλίες ήρθε ξανά στην επικαιρότητα, εκ παραδρομής, η υπόθεση Μπετανκούρ, καθώς υπήρχαν ενδείξεις πως ο Σαρκοζί επιδίωξε να λάβει πληροφορίες για τη συγκεκριμένη δικογραφία από δικαστικό λειτουργό με αντάλλαγμα την προαγωγή του.

Το περιβόητο «σκάνδαλο Μπετανκούρ» έχει γίνει πλέον εφιάλτης του Σαρκοζί. Το 2013 είχε κατηγορηθεί ότι εκμεταλλεύτηκε την πνευματική αδυναμία (άνοια) της Λιλιάν Μπετανκούρ, κληρονόμου του κολοσσού «L’Oréal», προκειμένου να εξασφαλίσει χρήματα για την προεκλογική καμπάνια του. Απαλλάχθηκε λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. «Οι κατηγορίες είναι γελοίες», δήλωσε ο ίδιος λίγες ώρες αφότου αφέθηκε ελεύθερος, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται. «Ηθελαν να με ταπεινώσουν καλώντας με σε επίσημη ανάκριση. Ομως η αναγέννηση και η επιστροφή είναι πολύ πιο σημαντικά για εμένα από την εκδίκηση».

Ο Νικολά Σαρκοζί, του οποίου οι περιπέτειες του με το νόμο ξεκινούν λίγο μετά την εκλογική του ήττα το 2012 (αφού δεν καλύπτεται πια από ασυλία), είναι εμπλεκόμενος σε έξι ακόμη δικογραφίες που απειλούν να του ανακόψουν το δρόμο για μια επάνοδο στην πολιτική αρένα.

«Ο Σαρκοζί δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί πολιτικά νεκρός», δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο Philippe Moreau Chevrolet, γνωστός Γάλλος πολιτικός αναλυτής. «Ολη αυτή η περιπέτεια τον έχει κάνει ακόμη πιο δυνατό».

Ακόμη και αν η δημοτικότητά του έπεσε κατά 7 μονάδες μέσα στον Ιούλιο και μόνο το 32% των Γάλλων (σύμφωνα με τον Nouvel Observateur) επιθυμούν την επιστροφή του, o «Σαρκό», όπως τον αποκαλούν οι συμπατριώτες του, παραμένει το φαβορί μεταξύ των δεξιών ψηφοφόρων για τις εκλογές του 2017. Πολλοί είναι εκείνοι μέσα στο UMP που επιθυμούν να τον δουν να διεκδικεί εκ νέου την ηγεσία του κόμματος που καταρρέει. Ο ίδιος δίνει το μεγαλύτερο βάρος στις δημοσκοπήσεις. Σε μία από τις πιο πρόσφατες έχει το 74% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων της Δεξιάς. Η διορία όμως του δεξιού κόμματος έχει δοθεί και οι υποψήφιοι διεκδικητές της ηγεσίας του οφείλουν μέχρι τις αρχές του Σεπτέμβρη να εκδηλώσουν τις προθέσεις τους.

Ο Σαρκοζί δεν έχει αποφασίσει ακόμα. Αν και αποφεύγει την πληροφόρηση μέσω του Τύπου, με εξαίρεση την αγαπημένη του αθλητική εφημερίδα «L’Equipe», παραμένει ενήμερος για ό,τι τον αφορά χάρη στους στενούς συνεργάτες του. Σύσσωμη η γαλλική Δεξιά βρίσκεται σε αναβρασμό, με τους σαρκοζικούς να δηλώνουν: «Τα ποσοστά σχεδόν τον υποχρεώνουν να επιστρέψει», «πρέπει να βάλει σε τάξη την πολιτική μας οικογένεια», «η επιστροφή του είναι προς το γενικό συμφέρον», «είναι ο μόνος που μπορεί να ανακόψει τη Λε Πεν». «Ο Νικολά Σαρκοζί θα μιλήσει το καλοκαίρι», δήλωσε ο στενός φίλος του και πρώην υπουργός Μπρις Ορτφέ. Εν αναμονή λοιπόν της απόφασής του. Θα διεκδικήσει τελικά ο «Σαρκό» την προεδρία του UMP, που θα τον οδηγήσει ίσως σε εκείνο που πραγματικά επιθυμεί, να ορκιστεί ξανά πρόεδρος της Γαλλίας;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή