ΚΟΣΜΟΣ

Έμπολα: Ερήμωσε η Σιέρα Λεόνε, στους 887 οι νεκροί στη Δ. Αφρική

empola-erimose-i-siera-leone-stoys-887-oi-nekroi-sti-d-afriki-2038283

 Ο αριθμός των θυμάτων από τη χειρότερη επιδημία του ιού Έμπολα ανήλθε, την 1η Αυγούστου, στους 887 νεκρούς ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής την ίδια ημέρα ανερχόταν στα 1.603, σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η Γουινέα μετρά τους περισσότερους νεκρούς: 358 σε σύνολο 485 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του Έμπολα μέχρι στιγμής. Τα περισσότερα κρούσματα ωστόσο έχουν καταγραφεί στη Σιέρα Λεόνε, 646 ασθενείς από τους οποίους έχουν πεθάνει οι 273. Στη Λιβερία, από τους 468 ασθενείς έχουν υποκύψει οι 255.

Στη Νιγηρία, την τελευταία χώρα στην οποία εντοπίστηκε ο ιός, έχουν αναφερθεί τέσσερα κρούσματα εκ των οποίων τα τρία χαρακτηρίζονται "πιθανές" περιπτώσεις Έμπολα και το ένα "ύποπτο". Η περίπτωση του Πάτρικ Σόγερ, του Αμερικανού που πέθανε λίγο μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Λάγκος, χαρακτηρίζεται ακόμη "πιθανή". Ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι δεν κατάφερε να εξετάσει το δείγμα αίματος του Σόγερ επειδή οι εταιρείες ταχυμεταφορών αρνήθηκαν να αναλάβουν τη μεταφορά του στο Ινστιτούτο Παστέρ του Ντακάρ.

Τα δύο άλλα "πιθανά" κρούσματα Έμπολα αφορούν έναν εργαζόμενο στον τομέα υγείας και έναν Νιγηριανό που είχε ταξιδέψει στη Γουινέα, σύμφωνα πάντα με τον ΠΟΥ. Οι αρχές της Νιγηρίας πάντως έχουν αναφέρει μόνο την περίπτωση του Σόγερ και, νωρίτερα σήμερα, ενός από τους γιατρούς που ήλθαν σε επαφή με τον Αμερικανό.

Διεθνείς χρηματοοικονομικοί οργανισμοί ετοιμάζουν πακέτα στήριξης για τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, τις τρεις χώρες που πλήττονται πιο σκληρά από την επιδημία αιμορραγικού πυρετού που προκαλεί ο ιός Έμπολα, όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης και άλλα στελέχη του ιδίου οργανισμού.
Ο Ντόναλντ Καμπερούκα, πρόεδρος της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ο θεσμός του οποίου προΐσταται θα διανείμει άμεσα ένα ποσό το οποίο συνολικά θα ανέρχεται σε 50 εκατ. δολάρια στις τρεις χώρες.
Η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει και αυτή έκτακτη χρηματοδότηση προς τις τρεις χώρες αργότερα εντός της εβδομάδας, μετά την έγκριση της χορήγησής της από το διοικητικό της συμβούλιο, όπως ανέφεραν στελέχη της.