Σερβία: «Ναι» στην ΕΕ λέει το 46% των πολιτών

Σερβία: «Ναι» στην ΕΕ λέει το 46% των πολιτών

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ναι» θα ψήφιζε το 46% των Σέρβων σε περίπτωση δημοψηφίσματος για το εάν στηρίζουν ή όχι την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), όπως καταδεικνύει νέα έρευνα του αρμόδιου για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση γραφείου της σερβικής κυβέρνησης.

Το 19% θα ψήφιζε «όχι», σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ενώ το 20% θα επέλεγε να μην προσέλθει στην κάλπη. Ποσοστό 15% των ερωτηθέντων δήλωσε, επίσης, πως δεν γνωρίζει τι θα ψήφιζε σε περίπτωση ενός τέτοιου δημοψηφίσματος.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν πτώση τόσο στο ποσοστό των υποστηρικτών της ένταξης της Σερβίας στην «ευρωπαϊκή οικογένεια» όσο και στο ποσοστό όσων δηλώνουν αντίθετοι σε μια τέτοια προοπτική σε σχέση με ανάλογη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, αναφέρει ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι το ποσοστό στήριξης σε ό,τι αφορά την ένταξη στην ΕΕ μειώθηκε κατά 5%, αλλά αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών ταλαντώσεων που παρατηρούνται από το 2002, όταν άρχισε να διεξάγονται αυτού του είδους οι μετρήσεις. Αντίθετα, το ποσοστό αυτών που τάσσονται κατά της ενταξιακής πορείας της χώρας μειώθηκε σημαντικά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Το 35% των ερωτηθέντων εκτιμά ακόμη ότι η ένταξη της χώρας στην ΕΕ θα είναι επωφελής και για τους ίδιους, το 22% χαρακτήρισε «κακή» μια τέτοια προοπτική, ενώ το 43% δήλωσε πως αυτή η εξέλιξη δεν θα είναι «ούτε καλή ούτε κακή».

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι το 67% θεωρεί πως οι αναγκαίες για την ένταξη μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να υλοποιηθούν ούτως ή άλλως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή