Βουλγαρία: Ανέλαβε η προσωρινή κυβέρνηση

Βουλγαρία: Ανέλαβε η προσωρινή κυβέρνηση

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αναφορές στα επιτεύγματα της απερχόμενης κυβέρνησης από τον αποχωρούντα πρωθυπουργό Πλάμεν Ορεσάρσκι και δεσμεύσεις από το νέο υπηρεσιακό πρωθυπουργό Γκεόργκι Μπλιζνάσκι ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διοργάνωση έντιμων (πρόωρων) εκλογών ολοκληρώθηκε, σήμερα το πρωί, η αλλαγή «φρουράς» στην πρωθυπουργία της Βουλγαρίας.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ διόρισε τον Γκεόργκι Μπλιζνάσκι στη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού και υπέγραψε το διάταγμα για τη διάλυση της 42ης Βουλής και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, στις 5 Οκτωβρίου.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι τόνισε ότι παρά τη βαριά πολιτική, οικονομική και θεσμική κρίση, στην οποία ο ίδιος και το επιτελείο του βρήκαν τη χώρα πριν από έναν χρόνο, κατάφεραν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους και να πετύχουν τους βασικούς τους στόχους.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη βελτίωση των δεικτών επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά και εκείνων του χρηματιστηρίου της Σόφιας ως αποτέλεσμα, όπως υπογράμμισε, των μέτρων της κυβέρνησης για εξομάλυνση των πληρωμών του Δημοσίου και έγκαιρη επιστροφή του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις.

«Σας αφήνουμε τη χώρα με την εθνική οικονομία σε ανάκαμψη και με σταθερά Οικονομικά, που θα σας επιτρέψουν να ολοκληρώσετε με άνεση το έργο σας. Στα τέλη Ιουλίου, τα αποθέματα του προϋπολογισμού είχαν ανέλθει στο επίπεδο των 8,5 δισεκατομμυρίων λέβα (περίπου 4,25 δισ. ευρώ)» τόνισε ο κ. Ορεσάρσκι, απευθυνόμενος στον διάδοχό του.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπλιζνάσκι ανέφερε ότι στη διάρκεια της δίμηνης θητείας της, η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της στη διοργάνωση έντιμων εκλογών «χωρίς υπέρμετρες προσδοκίες» όπως τόνισε.

Η άρνηση της 42ης Λαϊκής Συνέλευσης να προβεί σε αναθεώρηση του προϋπολογισμού «ίσως δημιουργήσει δυσκολίες στο έργο μας, λόγω ανεπάρκειας πόρων» επεσήμανε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων θα βρεθούν οι πληγέντες από τις πλημμύρες.

  

Δεσμεύτηκε δε, ότι «δεν θα υπάρχει ρεβανσισμός και πολιτικές εκκαθαρίσεις» και πρόσθεσε: «όλα τα στελέχη με κομματικές δεσμεύσεις, όπως και εκείνα που έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα διαφθοράς, θα πρέπει να αποχωρήσουν από τη δημόσια διοίκηση».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή