932 οι νεκροί από την επιδημία Εμπολα

932 οι νεκροί από την επιδημία Εμπολα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Με αμείωτη ταχύτητα εξακολουθεί να εξαπλώνεται η επιδημία αιμορραγικού πυρετού Εμπολα στη δυτική Αφρική. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ο αριθμός των νεκρών από το λοιμώδες νόσημα ανέρχεται σε 932, ενώ τα καταγεγραμμένα κρούσματα ξεπερνούν τα 1.711. Στη συντριπτική τους πλειονότητα τα κρούσματα του αιμορραγικού πυρετού καταγράφονται σε Λιβερία, Γουινέα, Σιέρα Λεόνε αλλά και στη Νιγηρία. Οι νιγηριανές αρχές χθες παραδέχτηκαν ότι έκαναν λάθη κατά την αντιμετώπιση του πρώτου κρούσματος της νόσου στη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι καταγράφηκαν πέντε νέα κρούσματα Εμπολα στο Λάγος, την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Νιγηρίας, καθώς και δύο θάνατοι.

Χθες, εξάλλου, ξεκίνησε η έκτακτη τηλεδιάσκεψη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την επιδημία Εμπολα στη δυτική Αφρική, κατά την οποία αναμένεται να αποφασιστεί αν η παρούσα κρίση μπορεί να θεωρηθεί διεθνής. Μέχρι στιγμής, η ΠΟΥ δεν έχει προχωρήσει στην έκδοση συστάσεων και οδηγιών με διεθνή χαρακτήρα, όπως θα μπορούσε να είναι η απαγόρευση ταξιδιών ή εμπορικών συναλλαγών με κάποια κράτη. Το υπουργείο Υγείας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι ένας άνδρας, ο οποίος θεωρείτο ύποπτο κρούσμα Εμπολα, άφησε την τελευταία του πνοή. Ο άνδρας είχε επιστρέψει στη χώρα από τη Λιβερία την περασμένη Κυριακή και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Τζέντα.

Το υπουργείο Αμυνας της Ισπανίας πρόκειται να στείλει ένα ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος Αirbus A300 προκειμένου να επαναπατριστεί Ισπανός ιερέας, μέλος ιεραποστολής. Μέχρι στιγμής, δεν είναι γνωστό πότε θα γίνει η αεροδιακομιδή. Και στη Νέα Υόρκη νοσηλεύεται με ύποπτα συμπτώματα ένας άνδρας που είχε ταξιδέψει σε κάποια από τις πληγείσες από την επιδημία χώρες της δυτικής Αφρικής. Ο ασθενής παρουσιάζει γαστρεντερικά προβλήματα και υψηλό πυρετό και νοσηλεύεται στην απομόνωση στο νοσοκομείο «Ορος Σινά» του Μανχάταν.

Μπροστά στην απελπιστική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη δυτική Αφρική, η πρόεδρος της Λιβερίας Ελεν Τζόνσον Σιρλίφ κάλεσε τους συμπατριώτες της να νηστέψουν και να προσευχηθούν επί τρεις ημέρες, προκειμένου να σωθεί η χώρα από την επιδημία.

Τέλος, η Ελλάδα εξέδωσε ταξιδιωτική σύσταση με την οποία καλούνται οι πολίτες της χώρας να μην προχωρήσουν σε μη απολύτως αναγκαία ταξίδια σε Γουινέα, Σιέρα Λεόνε, Λιβερία και Νιγηρία, ενώ θα ληφθούν έκτακτα μέτρα στα σημεία εισόδου στη χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή