ΚΟΣΜΟΣ

Σόκαρε την Ιταλία η διάλεξη του κυβερνήτη του Costa Concordia

sokare-tin-italia-i-dialexi-toy-kyverniti-toy-costa-concordia-2038486

Ποικίλα σχόλια, πολλά σε οργισμένο ύφος και υψηλό τόνο προκάλεσε μια ομιλία του Φραντσέσκο Σκετίνο -του κυβερνήτη του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia- στο πανεπιστήμιο «Σαπιέντσα» της Ρώμης, με θέμα το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται οι καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Ο Σκετίνο κλήθηκε να πάρει τον λόγο επ' ευκαιρία της ολοκλήρωσης του κύκλου μαθημάτων για μάστερ εγκληματολογίας του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της ιταλικής πρωτεύουσας.

Ο πλοίαρχος αντιμετωπίζει δίκη για τον θάνατο τριάντα τριών επιβατών του κρουαζιερόπλοιου, στο ναυάγιο που σημειώθηκε στις 11 Ιανουαρίου του 2012. Οι κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν είναι εξ αμελείας πολλαπλή ανθρωποκτονία, πρόκληση ναυαγίου και εγκατάλειψη πλοίου.
«Η παρέμβασή μου ήταν τεχνικού, πρακτικού χαρακτήρα, λόγω και της μεγάλης μου εμπειρίας», είπε ο Σκετίνο. Η Ιταλίδα υπουργός Παιδείας Στεφάνια Τζανίνι δήλωσε ότι την άφησε «άναυδη η πρωτοβουλία».

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, την συμμετοχή του Σκετίνο επεδίωξαν οι ίδιοι οι συνήγοροί υπεράσπισής του: ήξεραν ότι στο μάθημα θα γινόταν αναφορά στην τραγωδία του Κονκόρντια και ήθελαν να μπορέσει να εκφράσει την άποψή του και ο πελάτης τους.
«Νιώθω οργή και αγανάκτηση. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ένας καθηγητής -ένας εκπρόσωπος του χώρου του πολιτισμού- μπορεί να καλεί στο μάθημά του έναν άνθρωπο σαν τον Φραντσέσκο Σκετίνο», δήλωσε ο Φραντσέσκο Βερούζιο, αρχιεισαγγελέας της πόλης Γκροσέτο, όπου διεξάγεται η δίκη για το ναυάγιο του Costa Concordia.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Σαπιέντσα Λουίτζι Φράτι ζήτησε από τον καθηγητή που έδωσε το αναγκαίο «πράσινο φως» για την ομιλία του Σκετίνο, να δικαιολογήσει αναλυτικά την απόφασή του ενώπιον ειδικού πειθαρχικού συμβουλίου.