Εκεχειρία με συγκρούσεις στην Αρσαλ

Εκεχειρία με συγκρούσεις στην Αρσαλ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συγκρούσεις στη λιβανική πόλη Αρσαλ ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις του Λιβάνου και τις ομάδες των ισλαμιστών ανταρτών του Μετώπου Νούσρα και του Ισλαμικού Κράτους, που έχει καταλάβει μεγάλα τμήματα της Συρίας και του Ιράκ, συνεχίζονταν χθές, παρά την απόφαση για προσωρινή, 24ωρη εκεχειρία. Σύμφωνα με μαρτυρίες, δεκάδες άρματα μάχης κατευθύνθηκαν προς την περιοχή στα σύνορα του Λιβάνου με τη Συρία. «Η εκεχειρία συνεχίζεται, αλλά θα απαντήσουμε σε οποιαδήποτε κίνηση παραβίασής της», δήλωσε ανώνυμος αξιωματούχος. Την ίδια στιγμή, περίπου τριάντα αιχμάλωτοι απομακρύνθηκαν από τη συνοριακή πόλη σε φορτηγό υπό στρατιωτική συνοδεία. Oπως σχολίασε ένας αξιωματούχος της ασφάλειας και ένας γιατρός, πολλοί αντάρτες κατέφυγαν στα βουνά που βρίσκονται γύρω από την πόλη Αρσαλ, μετά την επίθεση του λιβανικού στρατού.

Η προσωρινή εκεχειρία αποφασίστηκε το απόγευμα της Τρίτης, αφού οι ισλαμιστές απελευθέρωσαν τρεις στρατιωτικούς ως κίνηση καλής θέλησης απέναντι στην προσπάθεια διαμεσολάβησης σουνιτών κληρικών της ένωσης μουσουλμάνων κληρικών του Λιβάνου για την επίτευξη της ειρήνης. Επίσης, κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, θα απομακρύνονταν από την περιοχή οι τραυματισμένοι και οι παγιδευμένοι άμαχοι πολίτες. Οι αντάρτες ανέφεραν στους κληρικούς ότι είναι διατεθειμένοι να αποσυρθούν εάν ο στρατός του Λιβάνου συμφωνούσε να μην εισέλθει στην πόλη Αρσαλ, αλλά να διατηρήσει κάποιους στρατιώτες στα σημεία ελέγχου έξω από την πόλη. Οι σουνίτες κληρικοί αναμένονταν να ξαναμπούν στην Αρσαλ εχθές, ώστε να συνεχίσουν τις συνομιλίες. «Η εκεχειρία συμφωνήθηκε, αλλά δεν εφαρμόστηκε», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Αρσαλ, Αλί Χουτζέιρι. «Ο στρατός και οι αντάρτες είναι ακόμη εδώ και αυτοί που υποφέρουν είναι οι πολίτες», πρόσθεσε.

Εξάλλου, το ειδησεογραφικό πρακτορείο SPA της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε ότι ο πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου Σάαντ αλ-Χαρίρι, που διατηρεί δεσμούς με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, ανακοίνωσε ότι ο βασιλιάς Αμπντουλάχ διέταξε τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους ενός δισεκατομμυρίου για τον λιβανικό στρατό και τις δυνάμεις εθνικής ασφάλειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή