ΚΟΣΜΟΣ

Ακατάληπτες οι συνομιλίες των πιλότων στο μαύρο κουτί του MD-83

Ακατάληπτες οι συνομιλίες των πιλότων στο μαύρο κουτί του MD-83

Οι συνομιλίες που έχουν καταγραφεί στον Αποτυπωτή ομιλίας θαλάμου διακυβέρνησης (CVR) του αεροσκάφους της Air Algérie που συνετρίβη τον περασμένο μήνα στο βόρειο Μαλί με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 116 επιβαίνοντες σε αυτό είναι ακατάληπτες, ανακοίνωσαν σήμερα οι Γάλλοι ειδικοί που έχουν αναλάβει την έρευνα.

Το McDonnell Douglas-83, που κατευθυνόταν στην Αλγερία, κατέπεσε στις 24 Ιουλίου στα νότια της πόλης Γκόσι του Μαλί, κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο.

Οι εμπειρογνώμονες στο Παρίσι εξετάζουν τα δύο μαύρα κουτιά που βρέθηκαν στα συντρίμμια, όμως δεν κατάφεραν να εξάγουν πληροφορίες από το ένα από αυτά, όπως είπε ο Ρεμί Ζουτί, ο πρόεδρος της υπηρεσίας διερεύνησης αεροπορικών δυστυχημάτων.

Ο αποτυπωτής του αεροσκάφους ήταν εφοδιασμένος με μαγνητική ταινία εγγραφής, ήταν δηλαδή παλαιότερης τεχνολογίας σε σύγκριση με τα ψηφιακά συστήματα που χρησιμοποιούνται σήμερα στα αεροπλάνα. Σε ορισμένα σημεία η ταινία είχε κοπεί και χρειάστηκε να επιδιορθωθεί, όμως και πάλι οι συνομιλίες των πιλότων δεν ακούγονται.

"Υπάρχει ήχος στην ταινία, όμως είναι ακατάληπτος", είπε ο Ζουτί. "Φαινόταν ότι η συσκευή κατέγραφε, όμως ακόμη δεν γνωρίζουμε γιατί δεν δούλευε. Ξέρουμε μόνο ότι αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα της συντριβής", πρόσθεσε εικάζοντας ότι ενδεχομένως να ήταν απλώς ένα "τεχνικό πρόβλημα".

Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι κατά πάσα πιθανότητα η πτήση ΑΗ5017 συνετρίβη λόγω της κακοκαιρίας, όμως δεν έχουν αποκλείσει και κάποιο άλλο ενδεχόμενο.

Οι πιλότοι είχαν ζητήσει άδεια να αλλάξουν πορεία καθώς έπεσαν σε καταιγίδα μετά την απογείωσή τους από το αεροδρόμιο της Ουαγκαντούγκου. Το τζετ προσπάθησε να παρακάμψει την καταιγίδα αλλά σταδιακά έχασε ύψος και ταχύτητα, σύμφωνα με τα στοιχεία από το άλλο μαύρο κουτί, και τελικά συνετρίβη στο έδαφος.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής του Μαλί είπε ότι μια πρώτη έκθεση για το δυστύχημα θα δοθεί στη δημοσιότητα στα μέσα Σεπτεμβρίου.