Υπό διωγμόν οι χριστιανικοί πληθυσμοί του Ιράκ

Υπό διωγμόν οι χριστιανικοί πληθυσμοί του Ιράκ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΡΜΠΙΛ. Οξύτατη ανθρωπιστική κρίση αντιμετωπίζουν οι 200.000 και πλέον πρόσφυγες από τα πεδία μαχών του Ιράκ, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να κάνει χθες λόγο ακόμη και για από αέρος βομβαρδισμούς θέσεων των ισλαμιστών σε μία προσπάθεια ανάσχεσης της προέλασής τους.

Οι πανάρχαιοι πληθυσμοί των Χριστιανών του Ιράκ αντιμετωπίζουν επ’ εσχάτων τη μανία των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους, που κατέλαβαν τα τελευταία δύο 24ωρα 15 κωμοπόλεις στην ευρύτερη περιοχή του φράγματος της Μοσούλης στον Τίγρη. Η απαίτηση των σουνιτών εξτρεμιστών του Χαλιφάτου προς τις θρησκευτικές μειονότητες, που συνοψίζεται στο δίλημμα «ασπασθείτε το Ισλάμ ή φύγετε», έπεισε χιλιάδες Χριστιανούς, Γιαζιντί (σχίσμα του σιιτισμού) και Κούρδους να εγκαταλείψουν τις οικίες τους, αναζητώντας καταφύγιο στα αφιλόξενα όρη Σιντζάρ του ΒΔ και Κεντρικού Ιράκ.

Παρά τους ισχυρισμούς των ισλαμιστών ανταρτών, εκπρόσωποι της τοπικής κουρδικής κυβέρνησης του Αρμπίλ υπογράμμιζαν χθες ότι το σημαντικό υδροηλεκτρικό φράγμα της Μοσούλης βρίσκεται υπό τον έλεγχο Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά.

Το στέλεχος της Υπηρεσίας Προσφύγων του ΟΗΕ, Ντέιβιντ Σουάνσον, δήλωσε χθες: «Η κατάσταση των προσφύγων στο όρος Σιντζάρ είναι πέρα από τραγική και αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Τουλάχιστον 40 παιδιά έχουν πεθάνει εκεί λόγω αφυδάτωσης και στερήσεων».

Τα μέλη της μειονότητας των Γιαζιντί αντιμετωπίζονται από τους σουνίτες εξτρεμιστές ως «σατανιστές», ενώ αντιμετωπίζουν άμεση θανάτωση εφόσον αρνηθούν να ασπασθούν το σουνιτικό Ισλάμ.

Την Τετάρτη, αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους συγκρούσθηκαν με κουρδικές δυνάμεις κοντά στην πόλη Μαχμούρ, σε μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα της ημιαυτόνομης κουρδικής περιοχής του Βόρειου Ιράκ, Αρμπίλ.  Παρά την αρχική κατάληψη της Μαχμούρ από τους ισλαμιστές, η πόλη περιήλθε εκ νέου υπό κουρδικό έλεγχο ύστερα από επιτυχή αντεπίθεση των Πεσμεργκά.

Αντίθετα, στα χέρια του Χαλιφάτου παρέμειναν οι κατά πλειοψηφία χριστιανικές πόλεις Τιλκάιφ και Αλ Κουάιρ. Στόχος των ισλαμιστών, εκτός από «άπιστους» σιίτες και Χριστιανούς, είναι και τα μέλη αρχαίων θρησκευτικών μειονοτήτων του Ιράκ, όπως οι οπαδοί του Ζωροάστρη, οι Σαμπάκ και οι Τουρκμένοι, θεωρούμενοι ως αιρετικοί από τους ακραίους σουνίτες.

Στο μεταξύ, στο πλευρό των Κούρδων Πεσμεργκά επιχειρεί από την Τετάρτη η ιρακινή αεροπορία, πραγματοποιώντας επιχειρήσεις υποστήριξης επίγειων δυνάμεων και βομβαρδισμούς θέσεων του Χαλιφάτου.

Σημαντική επιτυχία σημείωσε χθες το Χαλιφάτο, καταλαμβάνοντας το τελευταίο κυβερνητικό οχηρό της Συρίας, στρατιωτική βάση του στρατού στην επαρχία Ράκα στα βόρεια της Συρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή