Συζήτηση για στήριξη από το ΝΑΤΟ

Συζήτηση για στήριξη από το ΝΑΤΟ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Αυστηρή έκκληση για άμεση απόσυρση των στρατιωτικών της δυνάμεων από τα σύνορα με την Ουκρανία απηύθυνε χθες στη Ρωσία ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος επισκέφθηκε το Κίεβο.

«Η Ρωσία δεν μπορεί να προφασίζεται τη διενέργεια ειρηνευτικής επιχείρησης ως πρόφαση για επιθετικές επιχειρήσεις», είπε ο κ. Ράσμουσεν, που τόνισε ότι η κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών στις 17 Ιουλίου αποτελεί επίπτωση της ανεύθυνης πολιτικής της Μόσχας, με στόχο τη στήριξη των ρωσόφωνων αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία.

Στη συνάντηση που είχε χθες στο Κίεβο ο γ.γ. του ΝΑΤΟ με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσένιουκ, ο κ. Ράσμουσεν συζήτησε το ενδεχόμενο ΝΑΤΟϊκής στρατιωτικής στήριξης προς την Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ έχει προτείνει τη σύσταση ειδικού ταμείου-καταπιστεύματος, που θα χρηματοδοτήσει την ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων του Κιέβου, ιδίως σε τομείς στους οποίους υστερούν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, όπως συστήματα διεύθυνσης πυρός, διαβιβάσεων και ηλεκτρονικών αντιμέτρων.

Στο μεταξύ, ανεστάλη η προσωρινή εκεχειρία που είχε κηρύξει το Κίεβο για την περιοχή συντριβής του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών. Την απόφαση αυτή έλαβαν οι κυβερνώντες την Ουκρανία, ύστερα από την ανακοίνωση της διεθνούς ομάδας ειδικών αεροπορικών δυστυχημάτων ότι αδυνατούν να συνεχίσουν το έργο τους λόγω των συγκρούσεων στην περιοχή.

Οι Αρχές του ρωσόφωνου Ντονέτσκ ανέφεραν χθες ότι το νοσοκομείο της πολιορκημένης από τον ουκρανικό στρατό πόλης δέχθηκε πυρά πυροβολικού, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο αμάχων.

Την ίδια ώρα, περιορισμένης κλίμακας επεισόδια πραγματοποιούνταν στην πλατεία Ανεξαρτησίας, γνωστή και ως Μπαϊντάν, του Κιέβου, ύστερα από απόφαση του δήμου για καθαρισμό της και απομάκρυνση των τελευταίων παραπηγμάτων σε αυτήν.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, πρώην πυγμάχος και υποψήφιος πρόεδρος Βιτάλι Κλίτσκο, κατηγόρησε τους εναπομείναντες στην πλατεία για εγκληματική συμπεριφορά και επίδειξη αδιαφορίας για το μέλλον της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή