Νεκροί άμαχοι σε βομβαρδισμό του Ντονέτσκ

Νεκροί άμαχοι σε βομβαρδισμό του Ντονέτσκ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

KIEBO. Δυνάμεις του ουκρανικού στρατού που είχαν περικυκλωθεί από τους αυτονομιστές στα σύνορα με τη Ρωσία ξέφυγαν χθες από τον κλοιό, σε μία μάχη που κόστισε τη ζωή 15 στρατιωτών. Παράλληλα χθες τη νύχτα συνεχίστηκε ο βομβαρδισμός του Ντονέτσκ από τις κυβερνητικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άμαχοι.

Οι παράπλευρες απώλειες της σύγκρουσης δεν εξαντλούνται στους αμάχους που βλέπουν βόμβες να πέφτουν σε μια ανεπτυγμένη βιομηχανική πόλη 1 εκατομμυρίου όπως το Ντονέτσκ, ούτε στους συγγενείς των θυμάτων του μαλαισιανού αεροσκάφους, που θα αργήσουν πολύ να μάθουν τι συνέβη, αφού η πολυεθνική ομάδα ειδικών αποχώρησε χθες από την Ουκρανία, αδυνατώντας να εργαστεί υπό συνθήκες πολέμου.

Στους χαμένους θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν και όλοι όσοι ταξιδεύουν από την Ευρώπη προς την Ασία, εφόσον η Ρωσία κάνει πράξη την απειλή του αποκλεισμού του εναερίου χώρου της για αεροπορικές εταιρείες χωρών που της έχουν επιβάλει κυρώσεις. Ενα τέτοιο μέτρο θα επανέφερε τις αεροπορικές συνδέσεις στην ψυχροπολεμική περίοδο, όταν οι πτήσεις από την Ευρώπη προς τη βόρεια Ασία σταματούσαν για ανεφοδιασμό στην Αλάσκα και οι πτήσεις από την Ευρώπη προς τη νότια Ασία σταματούσαν για ανεφοδιασμό στη Μέση Ανατολή – αυξάνοντας αντιστοίχως το κόστος.

Η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης των υπερπτήσεων ως αντίμετρο για τις κυρώσεις που οδήγησαν σε αδυναμία λειτουργίας τη ρωσική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Dobrolet.

Αναγνώριση σορών

Εν τω μεταξύ, στην Ολλανδία συνεχίζεται το έργο της αναγνώρισης των σορών των επιβατών της πτήσης ΜΗ17 που κατέπεσε στις 17 Ιουλίου σε περιοχή ελεγχόμενη από τους αντάρτες. Από τους 294 επιβαίνοντες έχουν εντοπιστεί 220 σοροί, ενώ 23 έχουν αναγνωριστεί. Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες σχετικά με την προέλευση του βλήματος που κατέρριψε το αεροπλάνο.

Οι μάχες στη γύρω περιοχή συνεχίζονται, με αντικειμενικό σκοπό των κυβερνητικών δυνάμεων να αποκόψουν την επικοινωνία των περιοχών που ελέγχουν οι αντάρτες από τα ρωσικά σύνορα. Η προσπάθεια αυτή ατύχησε προχθές, όταν οι δυνάμεις των αυτονομιστών εγκλώβισαν εκατοντάδες Ουκρανούς στρατιώτες νότια του Λουχάνσκ και ανατολικά του Ντονέτσκ. Οι στρατιώτες άνοιξαν διάδρομο διαφυγής με απώλειες επτά στρατιωτών και οκτώ συνοριοφυλάκων.

Η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρει ότι η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 1.100 άτομα, περιλαμβανομένων ανταρτών, κυβερνητικών δυνάμεων και αμάχων. Από το 1 εκατ. κατοίκους του Ντονέτσκ, περίπου 300.000 έχουν διαφύγει από τις συγκρούσεις, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες έχουν περάσει τα σύνορα με τη Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή