Επέστρεψε στον Λίβανο ο πρώην πρωθυπουργός

Επέστρεψε στον Λίβανο ο πρώην πρωθυπουργός

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από τριετή απουσία επέστρεψε στον Λίβανο ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Σαάντ Χαρίρι, κίνηση που σύμφωνα με τους αναλυτές προοιωνίζεται την επιθυμία του για εκ νέου διεκδίκηση της εξουσίας καθώς ο στρατός πολεμά στην περιοχή Αρσαλ με τους τζιχαντιστές στα σύνορα με τη Συρία – συγκρούσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 17 αστυνομικοί και να απαχθούν άλλοι 19. Ο Χαρίρι συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ταμάμ Σαλάμ, ενώ προηγουμένως είχε ανακοινώσει ότι η Σαουδική Αραβία πρόκειται να χορηγήσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια προκειμένου να ενισχύσει τον στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας κατά των τζιχαντιστών. Η επίσκεψη του Λιβανέζου πρώην πρωθυπουργού υπογραμμίζει τη σοβαρότητα των συγκρούσεων στην περιοχή Αρσάλ του ανατολικού Λιβάνου.

Οι μάχες που άρχισαν εκεί το περασμένο Σάββατο έχουν πλέον αποκλιμακωθεί και τέθηκε σε εφαρμογή εκεχειρία που υποτίθεται ότι θα οδηγήσει στην απόσυρση των ένοπλων τζιχαντιστών στη Συρία. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τις πιο σκληρές συγκρούσεις στη μεθοριακή περιοχή από την αρχή του πολέμου στη Συρία τον Μάρτιο του 2011. Παρά τις προσπάθειες της Βηρυτού να απομονωθεί από τον πόλεμο στη γειτονική χώρα, οι μάχες έφτασαν στο κατώφλι της και αναμόχλευσαν τις εντάσεις που ανέκαθεν υπήρχαν στη χώρα.

Οι κάτοικοι της πόλης Αρσάλ, στην συντριπτική τους πλειονότητα σουνίτες, υποστήριζαν τους Σύρους αντικαθεστωτικούς εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Μάλιστα, στην πόλη είχαν βρει καταφύγιο χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του γαλλικού ειδησεογραφικού πρακτορείου στην περιοχή της Αρσάλ χθες επικρατούσε ηρεμία, ενώ φάνηκε να αποσύρονται τα τεθωρακισμένα και τα στρατιωτικά οχήματα που είχαν αναπτυχθεί στην πόλη. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Ουακίφ Χαλάφ, δημοτικός σύμβουλος της Αρσάλ, δεν φαίνονταν ένοπλοι, αλλά πολλά σπίτια και καταστήματα είχαν καταστραφεί ολοσχερώς. Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στις μάχες σκοτώθηκαν 38 πολίτες και τραυματίστηκαν τουλάχιστον άλλοι 268. Επίσης απομακρύνθηκαν από την πόλη και επέστρεψαν στη Συρία 1.700 πρόσφυγες, ενώ ανταποκριτές αναφέρουν ότι κάτοικοι που προσπάθησαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στην Αρσάλ δέχθηκαν τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή