Πυρά Κλίντον για την πολιτική της Ουάσιγκτον

Πυρά Κλίντον για την πολιτική της Ουάσιγκτον

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποστασιοποιούμενη από την εξωτερική πολιτική του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, η πρώην επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ και πιθανή υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2016 Χίλαρι Κλίντον δήλωσε σε μια συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε την Κυριακή ότι η απόφαση της Ουάσιγκτον να μην επέμβει στα πρώτα στάδια του συριακού εμφυλίου πολέμου υπήρξε μια «αποτυχία». Ρεπουμπλικάνοι επικριτές του Ομπάμα και άλλοι έχουν τονίσει ότι δεν έχει αναλάβει επαρκή δράση για να υποστηρίξει τους Σύρους οι οποίοι εξεγέρθηκαν εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Η Συρία σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο εδώ και τρία χρόνια, ο Ασαντ συνεχίζει να βρίσκεται στην εξουσία, ενώ οι τζιχαντιστές κερδίζουν έδαφος από τους πιο μετριοπαθείς αντάρτες, σημειώνουν οι επικριτές του Λευκού Οίκου στις ΗΠΑ. «Η αποτυχία να βοηθήσουμε να σχηματιστεί μια αξιόπιστη μάχιμη δύναμη αποτελούμενη από τους ανθρώπους που ξεκίνησαν τις διαδηλώσεις εναντίον του Ασαντ, ισλαμιστές, οπαδούς ενός κοσμικού κράτους και όλους όσοι ήταν ανάμεσά τους, άφησε ένα μεγάλο κενό, το οποίο καλύπτουν τώρα οι τζιχαντιστές», είπε η Χίλαρι Κλίντον στη συνέντευξή της στο περιοδικό The Atlantic.

Στην ίδια συνέντευξη, η Κλίντον τάχθηκε σθεναρά υπέρ της στρατιωτικής επιχείρησης την οποία διεξάγει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και του πρωθυπουργού της χώρας αυτής Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος έχει τεταμένες σχέσεις με τον Ομπάμα. Το Ισραήλ έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή για τους θανάτους εκατοντάδων Παλαιστίνιων αμάχων και την καταστροφή χιλιάδων κατοικιών και κτισμάτων, περιλαμβανομένων σχολείων του ΟΗΕ, στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς ο οποίος διαρκεί 33 ημέρες. Η Κλίντον ωστόσο τάχθηκε υπέρ του «δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», κρίνοντας ότι η κύρια ευθύνη για το ξέσπασμα της σύρραξης «ανήκει στη Χαμάς». Σε μία άλλη εξέλιξη, τουρκική οργάνωση ανακοίνωσε χθες ότι προτίθεται να αποστείλει πλοία για να αμφισβητήσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας τέσσερα χρόνια μετά την επιδρομή Ισραηλινών κομάντο εναντίον τουρκικού στολίσκου που στοίχισε τη ζωή σε 10 Τούρκους ακτιβιστές. Την ίδια στιγμή, στη Γάζα τηρήθηκε χθες νέα 72ωρη εκεχειρία, ενώ συνεχίστηκαν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή