Το ΝΑΤΟ ανησυχεί για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ ανησυχεί για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνονται οι ανησυχίες για μία ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς 45.000 στρατιώτες συγκεντρώθηκαν στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία χθες με βαρύ εξοπλισμό, άρματα μάχης και ελικόπτερα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ουκρανικού στρατού Αντρίγ Λισένκο. Οπως σχολίασε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό η Μόσχα να επιχειρήσει μία επέμβαση στο ουκρανικό έδαφος υπό το κάλυμμα μίας ανθρωπιστικής επιχείρησης για την ενίσχυση των αποκλεισμένων περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας. «Παρατηρούμε ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν το κατάλληλο πλαίσιο για μία τέτοια επιχείρηση και ότι η κίνηση των στρατευμάτων αυξάνεται, με αποτέλεσμα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μία παράνομη στρατιωτική επέμβαση», τόνισε ο Ράσμουσεν. Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ σχολίασε ότι, εάν η Ρωσία επενέβαινε στην Ουκρανία, η διεθνής κοινότητα αναμφίβολα θα απαντούσε αποφασιστικά με περισσότερες, ευρύτερες και βαθύτερες οικονομικές κυρώσεις στοχεύοντας στην απομόνωση της Μόσχας.

Η ουκρανική πλευρά, αν και έχει εκφράσει την ανησυχία της για την πιθανότητα μίας ρωσικής επέμβασης με ανθρωπιστικό προσωπείο, συμφώνησε με την επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Λουχάνσκ, υπό την αιγίδα του Ερυθρού Σταυρού, σε συνεργασία με τη Ρωσία και την Ε.Ε., όπως είχε αναφέρει νωρίτερα και ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ. Η Μόσχα είχε δηλώσει αρχικά, μέσω του εκπροσώπου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πέσκοφ, ότι θα στείλει ανθρωπιστική βοήθεια μόνο εάν όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφωνήσουν με αυτή την κίνηση, ενώ ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η αποστολή δεν θα έχει στρατιωτική συνοδεία.

Ο Πούτιν σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανέφερε ότι η Μόσχα συνεργάζεται με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία. Ο Μπαρόζο, ωστόσο, προειδοποίησε τον Ρώσο πρόεδρο να μην προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση, υπό κανένα πλαίσιο. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικοινώνησε τηλεφωνικώς και με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο εκδηλώνοντας την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που έχει η σύγκρουση στον πληθυσμό της ανατολικής Ουκρανίας και κάλεσε και τις δύο πλευρές να σεβαστούν τη διεθνή ανθρωπιστική νομοθεσία. Σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Ουκρανό ομόλογό του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι υποστηρίζει το διεθνές ανθρωπιστικό εγχείρημα στην πόλη Λουχάνσκ.

Εξάλλου, το Κίεβο ανέφερε ότι βρίσκεται στα τελευταία στάδια της προσπάθειας ανακατάληψης του Ντόνετσκ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων ανταρτών. Οι μάχες συνεχίζονταν χθες, καθώς οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις επιχειρούν να προωθηθούν, παρά την παρουσία των ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα. Ο Λισένκο δήλωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις κατόρθωσαν να αποκλείσουν τον δρόμο μέσω του οποίου επικοινωνούν το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ από όπου πραγματοποιείται η μεταφορά όπλων.

Οι αντάρτες του Ντονέτσκ, σύμφωνα με τον επικεφαλής τους Αλεξάντερ Ζακαρτσένκο, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία την περασμένη εβδομάδα, αντικαθιστώντας τον Ρώσο Αλεξάντερ Μποροντάι, ετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες. Η παραίτηση του Μποροντάι έχει αναγνωστεί από πολλούς ως μία προσπάθεια της Μόσχας για σταδιακή αποκλιμάκωση, ώστε να εξέλθει από τη σύγκρουση χωρίς να επέμβει στρατιωτικά. Το Κίεβο έχει τονίσει ότι θα διαπραγματευτεί με τους Ουκρανούς αντάρτες, αλλά όχι με ξένους παράγοντες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή