Κινεζική αποστολή για εξερεύνηση της Σελήνης

Κινεζική αποστολή για εξερεύνηση της Σελήνης

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Κινεζικό εξερευνητικό διαστημόπλοιο, που θα μελετήσει τη Σελήνη από τροχιά προτού επιστρέψει στη Γη, θα εκτοξεύσει μέσα στο 2014 η Κίνα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πεκίνου.

Η αποστολή είναι προγραμματισμένη για τα τέλη του 2014, ενώ το διαστημόπλοιο που κατασκευάστηκε έχει ικανότητα επανόδου στη γήινη ατμόσφαιρα. Αυτό αποτελεί κρίσιμο βήμα για τις κινεζικές διαστημικές φιλοδοξίες, καθώς δείχνει ότι η κινεζική διαστημική βιομηχανία είναι πλέον ικανή να επιλύσει το σημαντικότερο πρόβλημα της διαστημικής εξερεύνησης, την κατασκευή διαστημοπλοίων ικανών να αντέξουν τις θερμοκρασίες επανόδου στη γήινη ατμόσφαιρα.

Το μη επανδρωμένο όχημα τροχιάς θα δώσει επίσης την ευκαιρία στις κινεζικές διαστημικές υπηρεσίες να δοκιμάσουν καινοτόμες τεχνολογίες που θα αξιοποιηθούν στο πρόγραμμα Τσανγκέ-5, με στόχο την προσσελήνωση διαστημοπλοίου και την περισυλλογή δειγμάτων πετρωμάτων και ορυκτών από τον δορυφόρο της Γης.

Το όχημα τροχιάς βρίσκεται ήδη στις εγκαταστάσεις δορυφορικών εκτοξεύσεων στην επαρχία Σιτσουάν της ΒΔ Κίνας.

Σύμφωνα με την κινεζική μυθολογία, η Τσανγκέ είναι θεότητα της Σελήνης, η οποία ζει σε ουράνιο ανάκτορο με τον πιστό της λαγό από νεφρίτη, τον Γιούτου. Το σεληνιακό όχημα της Κίνας, που εκτοξεύθηκε στα τέλη του 2013, έφερε το όνομα του μυθολογικού αυτού λαγού. Το Πεκίνο είχε ανακοινώσει ότι η αποστολή του 2013 στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, παρά τα μηχανικά προβλήματα που εμφάνισε ο «Γιούτου» μετά την προσσελήνωσή του.

Η αποστολή Τσανγκέ-5, που βρίσκεται υπό την αιγίδα του κινεζικού στρατού, θα πρέπει να δώσει λύσεις σε ιδιαίτερα περίπλοκα προβλήματα, όπως την αποσελήνωση του εξερευνητικού οχήματος, τη «συνάντησή» του σε τροχιά με το όχημα επανόδου και την επάνοδό τους στην ατμόσφαιρα της Γης, με ιδιαίτερα υψηλή ταχύτητα.

Απώτερη φιλοδοξία του κινεζικού διαστημικού προγράμματος αποτελεί η κατασκευή μόνιμου επανδρωμένου διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από τη Γη, μέχρι το 2020, καθώς και η πραγματοποίηση επανδρωμένης αποστολής στη Σελήνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή