Οι αποκαλυπτικές ιστορίες της μαντάμ Κλοντ

Οι αποκαλυπτικές ιστορίες της μαντάμ Κλοντ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Στα άδυτα του διασημότερου -ίσως- παριζιάνικου οίκου ανοχής των μεταπολεμικών ετών ξεναγεί τους αναγνώστες του Αμερικανός δημοσιογράφος, που εξασφάλισε τα προφορικά απομνημονεύματα της ιστορικής του μαστροπού, της μαντάμ Κλοντ.

Σε άρθρο του αυτό το Σαββατοκύριακο στο αμερικανικό περιοδικό Vanity Fair, ο Ουίλιαμ Στάντιεμ συνεχίζει την παράδοση που θέλει τους συγγραφείς να παρασύρονται από την ατμόσφαιρα των γαλλικών οίκων ανοχής, δίνοντας έμφαση στην αισθητική τους, αγνοώντας παράλληλα τον ρόλο τέτοιων επιχειρήσεων ως κέντρα της διακίνησης γυναικών.

Η 91χρονη σήμερα μαντάμ ειδικευόταν στον εντοπισμό και την «παροχή» νέων κοριτσιών σε εύπορους και ενίοτε διάσημους πελάτες και επισκέπτες της γαλλικής πρωτεύουσας. Οι διηγήσεις της στον Στάντιεμ κάνουν λόγο για τους ηθοποιούς του Χόλιγουντ Ρεξ Χάρισον και Μάρλον Μπράντο, για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Κένεντι, τον Λίβυο δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι, καθώς και τον Ελληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση.

Σύμφωνα με την αφήγηση της όχι πάντα αξιόπιστης μαντάμ Κλοντ, ο Ωνάσης επισκέφθηκε το διαμέρισμα-πορνείο της συνοδευόμενος από την τότε ερωμένη του Μαρία Κάλλας. «Οι απαιτήσεις τους ήταν τόσο αρρωστημένες, που με έκαναν να κοκκινίσω», είπε η μαντάμ Κλοντ για το ζεύγος Ωνάση – Κάλλας.

Η Κλοντ συνήθιζε να αποκαλεί τα κορίτσια της «οι κύκνοι μου», ενώ προτιμούσε πρώην μοντέλα του Christian Dior ή κοπέλες από τη Σκανδιναβία. Για τη συνάντησή της με τον πρόεδρο Κένεντι, η μαντάμ Κλοντ θυμάται: «Οταν επισκέφθηκε κρυφά το “σπίτι” μου, ο Κένεντι μου είπε ότι θέλει μία κοπέλα που να μοιάζει στην Τζάκι, αλλά πιο σέξι».

Οι αποκαλύψεις της μαντάμ Κλοντ εμπλέκουν σπουδαία ονόματα της πολιτικής και των τεχνών. Μεταξύ των πελατών της ξεχωρίζουν ο Ισραηλινός στρατηγός Μόσε Νταγιάν, ο ζωγράφος Μαρκ Σαγκάλ, ο Τζιάνι Ανιέλι της Fiat, που φέρεται να προσκάλεσε τους συμμετέχοντες σε όργιο να τον ακολουθήσουν στην κυριακάτικη ρωμαιοκαθολική λειτουργία, και ο σάχης του Ιράν, που πλήρωσε σε πολύτιμους λίθους για τις υπηρεσίες του οίκου.

Ο Στάντιεμ στο άρθρο του αποκαλύπτει ότι ο οίκος της μαντάμ Κλοντ επιστρατεύθηκε από τη CIA κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Βορείου Βιετνάμ στο Παρίσι το 1973, με τα κορίτσια της Κλοντ να «φροντίζουν» τους συνέδρους.

Η μαντάμ Κλοντ διέφυγε το 1977 στις ΗΠΑ, καταζητούμενη στη Γαλλία για φοροδιαφυγή. Στο Λος Αντζελες φέρεται να προσπάθησε ανεπιτυχώς να στρατολογήσει τη νεαρή τότε Βρετανίδα ηθοποιό Τζόαν Κόλινς ως έναν από τους «κύκνους» της. Στα απομνημονεύματά της του 1997, η Κόλινς θυμάται: «Η μαντάμ Κλοντ μού είπε: “Ο άντρας σου δεν χρειάζεται να μάθει τίποτα και θα μπορείς να βγάλεις και το χαρτζιλίκι σου”». Η διάσημη μαστροπός επέστρεψε το 2000 στη Γαλλία, όπου εξέτισε σύντομη ποινή κάθειρξης για τα φορολογικά της αδικήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή